NEW YORK - Een drie kilometer dikke gifwolk boven Zuidoost-Azië vormt een bedreiging voor de levens van honderdduizenden mensen en kan ingrijpende klimatologische veranderingen veroorzaken. Dat stelt de milieuorganisatie van de Verenigde Naties UNEP in een rapport dat maandag wordt gepresenteerd.

De UNEP stelt in het rapport dat onder meer bosbranden en een forse toename van het gebruik van fossiele brandstoffen voor auto's, industrie en energiecentrales hebben geleid tot het ontstaan van de gifwolk boven Zuidoost-Azië. Volgens de UNEP kunnen honderdduizenden mensen door de wolk grote ademhalingsproblemen krijgen.

De milieuorganisatie van de VN stelt dat de gifwolk ook van invloed is op de klimatologische omstandigheden. Het is mogelijk dat de gemiddelde neerslag in het noordwesten van Azië, het westen van China en het westelijk deel van Centraal-Azië op termijn met 40 procent afneemt. Daardoor zal alleen al in India de opbrengst van de rijstoogsten in de winterseizoenen met 10 procent afnemen. Bovendien veroorzaakt de nevel zure regen, waardoor schade aan gewassen en bomen ontstaat.

UNEP-baas Klaus Töpfer zei zondag in Londen dat de gifwolk ook elders in de wereld gevaar kan opleveren. "Een voorraad gif van die omvang kan binnen een week de halve wereld rondgaan", aldus Töpfer.