VATICAAN - De uitvaart van paus Johannes Paulus II begint vrijdag om 10.00 uur. De paus wordt bijgezet onder de Sint Pietersbasiliek in het Vaticaan. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan maandag bekendgemaakt. De kerkvorst heeft geen laatste wil nagelaten, aldus woordvoerder Navarro Valls.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Paus Johannes Paulus II was ruim 26 jaar het hoofd van de katholieke kerk

Het lichaam van Johannes Paulus wordt maandag 17.00 uur overgebracht naar de basiliek waar hij wordt opgebaard. Daar kunnen dan gelovigen en/of bewonderaars afscheid van hem nemen. De autoriteiten in Rome rekenen op twee miljoen extra bezoekers in verband met het overlijden van het hoofd van de rooms-katholieke kerk.

Bijzetting

De paus wordt bijgezet in een crypte die de bijnaam de grot heeft. In deze ruimte zijn eerder tal van pausen bijgezet. Het Vaticaan heeft nog niets losgelaten over de bijeenkomst van kardinalen om een nieuwe kerkleider te kiezen. Dat conclaaf zou volgens waarnemers ergens tussen de 16e en de 22e van deze maand moeten beginnen.

Kardinalen

Dinsdag vergaderen de kardinalen opnieuw en mogelijk volgt daar de bekendmaking van de precieze datum van het begin van het conclaaf op. Maandag waren de kardinalen bijeen om de uitvaart van de paus te regelen.