MIAMI - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft besloten de vloot ruimteveren voor onbepaalde tijd aan de grond te houden. Het besluit is genomen nadat kleine haarscheurtjes zijn ontdekt in de geleiders van twee shuttles.

Dit zeiden functionarissen van NASA dinsdag in Miami. De mankementen kwamen aan het licht tijdens recente inspecties van de shuttles Atlantis en Discovery. Hierdoor kunnen volgens een functionaris stukjes metaal afbreken en in de motoren belanden.

Lancering uitgesteld

De ontdekking betekent dat de lancering van de shuttle Columbia die voor 19 juli op het programma stond, wordt uitgesteld. De Verenigde Staten beschikken over vier ruimteveren die regelmatig ruimtemissies uitvoeren.

Oude schepen

De Atlantis en Discovery zijn respectievelijk 17 en 19 jaar oud. De Columbia die 21 jaar oud is, wordt eveneens geïnspecteerd. Het is nog niet duidelijk of de 11-jaar oude Endeavour ook wordt gecontroleerd op scheurtjes. De Endeavour keerde vorige week terug van een missie naar het internationaal ruimtestation.