KERKRADE - In Kerkrade is grote onrust ontstaan nadat nog eens drie kinderen met verschijnselen van nekkramp zijn opgenomen in het ziekenhuis van Heerlen. Ouders hielden dinsdag 80 van de 200 kinderen thuis van school.

Het gaat om een vierjarig jongetje en twee meisjes van vijf en zes jaar, van wie twee meer dan tien dagen geleden waren gevaccineerd tegen meningokokken-C. De GGD Oostelijk Zuid Limburg gaat ervan uit dat de twee eerder geënte kinderen de meningokokken-B variant hebben.

Ziek na inenting

Een week geleden kreeg een -jarige jongen verschijnselen van nekkramp, een dag nadat hij was ingeënt. De GGD heeft inmiddels alle scholen en huisartsen in Kerkrade geïnformeerd.

Zeer ongewone situatie

Infectieziektenarts C. Hoebe van de GGD Oostelijk Zuid Limburg en Westelijke Mijnstreek spreekt van een 'zeer ongewone situatie'. "Normaal draagt 10 procent van de kinderen de meningokokkenbacterie met zich mee", zegt Hoebe. "In de nu getroffen klas is dat percentage hoger: wellicht tussen de 50 en 70 procent."

Antibiotica

Hoebe kan zich de ongerustheid van de ouders wel voorstellen. "Toch is er geen reden om de kinderen van school weg te houden. We hebben de klasgenoten antibiotica gegeven, waardoor het aantal bacteriën in keel en neus wordt verminderd. Het heeft geen zin dat iedereen nu antibiotica gaat slikken."

Niet verontrustend

Overigens vindt de GGD het aantal gevallen van nekkramp in de vroegere oostelijke en westelijke mijnstreken niet verontrustend. "Normaal hebben we zo'n dertig gevallen per jaar, waarvan driekwart de variant B", zegt Hoebe. "Dit jaar zitten we op een aantal van 15 tot nog toe, dus geheel volgens verwachting."