ROME - In het Vaticaan komen de hoogste leiders van de Rooms-Katholieke Kerk maandag bijeen om te overleggen over de uitvaart en begrafenis van paus Johannes Paulus II. De kardinalen namen zondag afscheid van de opgebaarde kerkvorst, die zaterdagavond na een lang ziekbed overleed aan een hartstilstand.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De leider van meer dan één miljard katholieken heeft in 1996 vastgesteld dat zijn uitvaart moet plaatsvinden op de vierde, vijfde of zesde dag (tussen woensdag en vrijdag) na zijn overlijden

De stad Rome maakt zich op voor een massale toestroom aan belangstellenden. De autoriteiten houden rekening met een à twee miljoen pelgrims. Hotels en pensions zitten vol en sportcentra worden ingericht als slaapzalen.

Karol Jósef Wojtyla

De als Karol Jósef Wojtyla geboren paus, die meer dan een kwart eeuw leiding gaf aan de Rooms-Katholieke Kerk, lag zondagochtend gekleed in een rood kazuifel en een witte mijter op het hoofd opgebaard in het Vaticaan. Het stoffelijk overschot wordt maandagmiddag naar de Sint Pietersbasiliek overgebracht. Naar verwachting honderdduizenden mensen zullen de kerkvorst de laatste eer bewijzen.

Uitvaart

Het is nog niet bekend wanneer en waar de paus wordt begraven. Italiaanse media stelden dat de uitvaart niet voor donderdag zal plaatsvinden. Mogelijk wordt paus Johannes Paulus II in de crypte onder de Sint Pieter bijgezet, zoals bij de laatste pausen is gebeurd. De Poolse krant Gazeta Wyborcza meldde zondag dat het hart van de Poolse paus wellicht in zijn geboorteland Polen ter aarde kan worden besteld, zoals de wens van de paus zou zijn geweest.

Overlijden

De dood van de kerkvorst werd zaterdagavond een kwartier na zijn overlijden (om 21.37 uur) in een e-mail aan de media bekendgemaakt. Vrijwel direct werden ook de tienduizenden gelovigen die op het Sint Pietersplein een rozenkransgebed hadden gebeden, ingelicht. "Onze Heilige Vader Johannes Paulus is teruggekeerd naar het huis van de Vader", zei aartsbisschop Leonardo Sandri op de trappen van het Vaticaan.

De tienduizenden op het plein stonden er verslagen bij. Vervolgens zette de menigte het Ave Maria in. Zondagochtend kwamen opnieuw tussen 100.000 en 200.000 gelovigen naar het Sint Pietersplein om tijdens een speciale eucharistieviering stil te staan bij het overlijden van de paus.

Rome

Het stadsbestuur van Rome maakt zich op voor een massale intocht van pelgrims voor de uitvaart. Vooralsnog gaan de autoriteiten uit van meer dan twee miljoen gelovigen die de plechtigheden willen bijwonen. Ondanks het overlijden zijn overigens de regionale verkiezingen zondag en maandag in Italië gewoon doorgegaan.

In de nacht van zaterdag op zondag begonnen gemeentewerkers al met het plaatsen van borden die de verwachte stroom mensen in goede banen moeten leiden. Zaterdag was het al voor het overlijden van de paus extra druk op de luchthavens en in het openbaar vervoer. Er rijden extra treinen, bussen en metro's. Diverse stadions gaan open waar mensen kunnen overnachten. Ook het grootste congrescentrum en een gebouw van de spoorwegen zullen als accommodatie dienen. Italië zet 6400 politiemensen in voor de uitvaart.

Pelgrims

Hoewel de Italiaanse hoofdstad gewend is aan grote aantallen pelgrims overstijgt het aantal mensen dat de stad de komende week aandoet eerdere drukbezochte gebeurtenissen zoals de zaligverklaring van Moeder Teresa in 2003. Toen stroomden meer dan een kwart miljoen mensen naar het Sint Pietersplein.

De dood van Johannes Paulus heeft in heel de wereld miljoenen rouwende gelovigen in beweging gebracht. Zij trokken zaterdagavond en zondag naar kathedralen en kerken en baden voor de zielenrust van de overleden kerkleider.

Polen

In het geboorteland van de paus, Polen, luidden zaterdagavond de kerkklokken en loeiden sirenes. In Wadowice, waar Johannes Paulus II vandaan kwam, is zondag een bronzen standbeeld geplaatst. Op Cuba, waar de ziekte van de paus de afgelopen dagen in de staatskranten is genegeerd, uitte de communistische regering zijn respect voor en zijn solidariteit met de grote rooms-katholieke gemeenschap in het land. Het regime kondigde net als in andere landen met een katholieke meerderheid een officiële rouwperiode af van drie dagen.

Staatshoofden

Tientallen staatshoofden en regeringsleiders hebben met diep respect op het overlijden van de rooms-katholieke leider gereageerd. De Amerikaanse president Bush noemde hem "een kampioen van de menselijke vrijheid", VN-baas Annan sprak van "een onvermoeibaar pleitbezorger van de vrede".