VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II is zaterdagavond overleden door septische shock en een onomkeerbare hartstilstand.

De dood van de paus is bevestigd door een cardiogram van meer dan 20 minuten.Het Vaticaan publiceerde zondag een kopie van de overlijdensakte, die is ondertekend door de lijfarts van de kerkvorst.

De patiënt leed ook aan de ziekte van Parkinson, episodes van acute ademnood en verkramping van de luchtpijp, goedaardige prostaatgroei met complicaties door een infectie aan de urinewegen en hartproblemen, blijkt uit de akte.

Lichaam

Het lichaam van de paus is zondag voor het eerst sinds zijn overlijden op de televisie te zien geweest. De paus ligt opgebaard in de Sala Clemetina op de tweede verdieping van het Apostolische Paleis in het Vaticaan.


Het stoffelijk overschot van de paus is zondag voor het eerst op de televisie te zien geweest

Katholieke geestelijken lopen langs de baar. Ook de Italiaanse president Ciampi, premier Berlusconi en andere belangrijke Italiaanse politici zijn in de zaal.

De paus is gekleed in rode en witte gewaden en heeft een witte mijter op zijn hoofd. Op zijn lichaam ligt een kruisbeeld en hij heeft een bisschopsstaf onder zijn arm. Naast het lijk van Johannes Paulus staan twee leden van de Zwitserse Garde, het corps dat de paus beschermt.

De verwachting is dat het stoffelijk overschot maandagmiddag naar de Sint Pieters-basiliek wordt overgebracht. Dan kan ook het publiek de laatste eer aan de overleden kerkvorst bewijzen.