VATICAANSTAD - Op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad is zondagochtend de herdenkingsmis voor paus Johannes Paulus II gehouden. De kerkvorst overleed zaterdagavond na een lang ziekbed. De speciale eucharistieviering werd geleid door kardinaal Angelo Sodano, een 77-jarige Italiaan die wordt gezien als de 'nummer twee' van het Vaticaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


Tienduizenden mensen woonden de herdenkingmis op het Sint Pietersplein bij

Sodano zei ten overstaan van de circa 100.000 tot 200.000 mensen die zich op het plein voor de Sint Pieters basiliek hadden verzameld, dat de paus op een waardige manier is gestorven. "Ik was getuige van deze sereniteit toen ik aan het bidden was aan het bed van de stervende paus".

Harten

Sodano las tijdens zijn preek een laatste boodschap van de paus voor, waarin stond dat "liefde harten bekeert en vrede brengt". Toen Sodano bij het begin van de mis de naam van de paus noemde, werd er geapplaudiseerd door de mensenmenigte. Naast gelovigen zijn er veel toeristen op het Sint Pietersplein. Ook belangrijke Italiaanse politici waren er.


Kardinalen en bisschoppen arriveren op het Sint Pietersplein

Het Sint Pietersplein was direct na het bekendmaken van de dood van de paus ook al volgestroomd met mensen die uiting wilden geven aan hun rouwgevoelens. Het plein was de hele nacht open. De hoofdstraat die naar het Sint Pieterplein leidt, Via della Concilianzione, is afgeloten voor het verkeer. Alleen ambulances en politiewagens hebben er toegang.

Gebed

Later op de dag wordt het Regina Coeli voorgedragen, het gebed ter vervanging van het Angelus-gebed in de paastijd dat traditioneel door de paus wordt uitgesproken.

Zondag begint de officiële periode van rouw die het Vaticaan heeft afgekondigd. De rouwperiode duurt negen dagen. De Italiaanse regering heeft zondagochtend spoedoverleg gehouden. De verwachting is dat de komende week zeker twee miljoen mensen naar Rome komen om de uitvaart van de paus bij te wonen.