VATICAANSTAD/RIJSWIJK - Paus Johannes Paulus II is zaterdagavond overleden. Om 21.37 uur stierf hij op 84-jarige leeftijd in zijn appartement, maakte het Vaticaan bekend. "Onze Heilige Vader Johannes Paulus is teruggekeerd naar het huis van de Vader", zei aartsbisschop Leonardo Sandri op het Sint Pietersplein.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bekijk: Slideshow

Paus Johannes Paulus II is zaterdagavond overleden door septische shock en een onomkeerbare hartstilstand. De dood van de paus is bevestigd door een cardiogram van meer dan 20 minuten.

Tienduizenden gelovigen op het plein stonden er verslagen bij na de bekendmaking van de dood van de in Polen geboren Karol Jósef Wojtyla, die meer dan een kwart eeuw leiding gaf aan de Rooms-Katholieke Kerk.


De tienduizenden gelovigen op het Sint Pietersplein staan er verslagen bij

Ave Maria

Direct na de bekendmaking zong de menigte het Ave Maria. Veel mensen huilden, anderen omarmden elkaar. Velen droegen een brandend kaarsje in hun hand. Kort na de bekendmaking klonk diverse keren applaus. Tussendoor was het muisstil. Daarna begonnen de gelovigen met het zingen van liederen. Een gezamenlijk gebed volgde, waarna de massa minutenlang stil was.

Achteruit

De gezondheidstoestand van de kerkvorst, die al jaren aan de ziekte van Parkinson leed, ging de afgelopen dagen snel achteruit. De paus bracht de afgelopen maanden 28 dagen door in de Gemelli-kliniek in Rome. Hij was er onder meer om te herstellen van een keeloperatie, waarbij een buisje in zijn keel was geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van complicaties van een griepinfectie.

Verslechtering

De definitieve verslechtering in de gezondheidssituatie van de katholieke leider trad donderdag in, toen de ene complicatie op de andere volgde. De paus kreeg hoge koorts als gevolg van een infectie van de urinewegen en werd later getroffen door een hartstilstand en bloedvergiftiging. Hij ademde uiteindelijk moeilijk en zijn bloeddruk daalde. Ook had hij ernstige problemen met hart en nieren. Vanaf zaterdagochtend raakte de kerkvorst steeds vaker buiten bewustzijn.

De uitvaart van paus Johannes Paulus II wordt niet voor donderdag gehouden, meldde het Italiaanse persbureau ANSA op basis van "betrouwbare bronnen".

Ceremonie

Het Vaticaan heeft nog geen officiële mededeling gedaan over het tijdstip van de ceremonie. De paus heeft in 1996 vastgesteld dat zijn uitvaart moet plaatsvinden tussen de vierde en zesde dag (dus tussen woensdag en vrijdag) na zijn overlijden. De kardinalen komen maandag om 10.00 uur bijeen om de plechtigheden te regelen.

Het stadsbestuur van Rome maakt zich op voor een massale intocht van pelgrims voor de uitvaart van paus Johannes Paulus II. Vooralsnog gaan de autoriteiten uit van meer dan 2 miljoen gelovigen die de plechtigheden willen bijwonen.

Het lichaam van de zaterdagavond overleden paus Johannes Paulus II wordt op zijn vroegst maandagmiddag overgebracht naar de Sint Pietersbasiliek in Rome. Daar kunnen gelovigen afscheid nemen van de kerkvorst.

Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan zondagochtend bekendgemaakt, aldus het persbureau ANSA. Eerder op de dag kunnen de kardinalen de overleden paus de laatste eer bewijzen.

Conclaaf

Het zogeheten conclaaf, waarin alle kardinalen onder tachtig jaar zitting hebben, kiest de opvolger van Johannes Paulus II. De bijeenkomst die traditioneel in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan wordt gehouden, moet minimaal vijftien en maximaal twintig dagen na de dood van de paus beginnen. Kardinaal Joseph Ratzinger riep zaterdagavond meteen alle 117 kardinalen die jonger zijn dan 80 jaar, onder wie kardinaal Simonis, bijeen.