VATICAANSTAD - De gezondheidssituatie van paus Johannes Paulus II is "zeer ernstig". Het Vaticaan meldde zaterdagavond dat de kerkvorst aan het einde van de ochtend ook nog hoge koorts had gekregen. De paus reageert nog wel correct op zijn omgeving, aldus een korte schriftelijke verklaring.

Eerder op de dag stelde het Vaticaan dat de paus af en toe het bewustzijn verloor, maar niet in coma was geraakt. Zijn achteruitgang gaat langzaam, maar is volgens medische bronnen binnen het Vaticaan, onomkeerbaar. Meer dan 40.000 gelovigen zijn zaterdagmiddag bijeengekomen op het Sint Pietersplein. De politie verwacht dat het aantal de komende uren verder zal toenemen.

Sms-actie

Het Italiaanse radiostation Radio 24 begon zaterdag met een sms-actie. Alle luisteraars werden opgeroepen om sms'jes te sturen naar familie, vrienden en bekenden om zaterdagavond naar het Sint Pietersplein te gaan. Volgens het persbureau Ansa hebben duizenden mensen gehoor gegeven aan de oproep en tekstberichten verstuurd met hun mobiele telefoons. Ook vanaf het wereldberoemde plein werden veel sms'jes gestuurd.

Miljoenen pelgrims

De autoriteiten van de Italiaanse stad Rome bereiden zich voor op de komst van zeker een miljoen gelovigen na de bekendmaking van het overlijden van de paus. Nu al is het extra druk op de luchthavens en in het openbaar vervoer. De spoorwegen en ook de bus- en metrobedrijven hebben speciale dienstregelingen opgesteld met extra materieel.

Om iedereen te kunnen huisvesten zullen er zeker 6500 bedden worden geplaatst in het grootste congrescentrum en in een gebouw van de spoorwegen.

Shuttledienst

Net als vrijdag hebben de Italiaanse spoorwegen een speciale shuttledienst ingesteld tussen het hoofdstation in Rome en het station vlakbij Vaticaanstad. Het stadsbestuur van Rome heeft nabij het Sint Pietersplein verschillende maatregelen genomen zoals het plaatsen van mobiele toiletten en het omleiden van verkeersstromen.

Rozenkransgebed

Gelovigen zijn zaterdag opgeroepen om vanaf 21.00 uur een rozenkransgebed te houden op het Sint Pietersplein. Dat berichtte de Italiaanse zender RAI. Net als vrijdagavond zullen waarschijnlijk vele tienduizenden gehoor geven aan de oproep.

Richtlijnen

Bijna tien jaar geleden gaf de paus al richtlijnen voor zijn overlijden. In 1996 liet Johannes Paulus II onder meer vastleggen dat in de laatste uren van zijn leven en na zijn overlijden geen foto's van hem mogen worden gemaakt. Ook verbood hij geluidsopnames van zijn laatste woorden.