HARARE - De politieke partij ZANU-PF van de omstreden Zimbabwaanse heerser Robert Mugabe heeft zich na de donderdag gehouden parlementsverkiezingen verzekerd van een tweederde meerderheid. Dat stond zaterdag op het beeldscherm met uitslagen in het verkiezingscentrum van de nationale kiescommissie in de hoofdstad Harare.

Volgens de uitslag heeft ZANU-PF 71 van de 120 verkiesbare zetels gewonnen. De partij was in de aanloop naar de verkiezingen al zeker van dertig van de 150 parlementszetels. Daarmee zou het in totaal op 101 zetels komen. De oppositiepartij MDC zou slechts 39 zetels hebben binnengesleept.

Opvolger

Door de tweederde meerderheid kan Mugabe de grondwet aanpassen zonder nieuwe verkiezingen te houden. De verwachting is dat de bejaarde dictator die mogelijkheid aangrijpt om zelf zijn opvolger te benoemen. De verwachting is dat Mugabe in 2008 aftreedt.

Fraude

Volgens waarnemers is er bij de verkiezingen op grote schaal gefraudeerd ten gunste van ZANU-PF. Oppositieleider Morgan Tsvangirai sprak eerder van "walgelijke, massale fraude". Overigens is hij niet van plan de uitslag bij de rechter aan te vechten, omdat Mugabe zich daar toch niets van zou aantrekken.