ROME - In heel de wereld hebben mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag gebeden voor de stervende paus. In tal van landen zijn extra kerkdiensten gehouden. Ook kwamen er officiële reacties uit het buitenland waarin steun en medeleven voor de doodzieke kerkvorst werd uitgesproken.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Het Sint Pietersplein in Vaticaanstad is zaterdagmorgen weer volgestroomd

De Italiaanse televisie meldde zaterdag dat de toestand van de paus nog verder is verslechterd. Zijn toestand is "extreem kritiek", aldus de televisie op basis van medische bronnnen. Eerder op de dag meldde het Italiaanse persbureau ADNKronos, op basis van een gesprek met de privé-secretaris van kardinaal Camillo Ruini, dat de situatie van 84-jarige kerkvorst was gestabiliseerd.

Zeer kritiek

De toestand van de paus is nog altijd "zeer kritiek". Zaterdagmorgen heeft hij het bewustzijn verloren, maar hij is niet in een coma. Dat heeft een woordvoerder van het Vaticaan zaterdag in een korte verklaring laten weten. Om 18.00 uur komt het Vaticaan met een nieuw bulletin over medische toestand van de paus.

Sint Pietersplein

Zeker 25.000 gelovigen zijn zaterdagmiddag bijeengekomen op het Sint Pietersplein. De politie verwacht dat het aantal de komende uren verder zal toenemen.

Net als vrijdag hebben de Italiaanse spoorwegen een speciale shuttledienst ingesteld tussen het hoofdstation in Rome en het station vlakbij Vaticaanstad. Het stadsbestuur van Rome heeft nabij het Sint Pietersplein verschillende maatregelen genomen zoals het plaatsen van mobiele toiletten en het omleiden van verkeersstromen.

Polen

In Polen, het geboorteland van Johannes Paulus, waren kerken heel de nacht open voor gelovigen om te bidden en te huilen. Ook in de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaanse landen werden extra kerkdiensten gehouden om stil te staan bij de ziekte van de paus.

De definitieve verslechtering in de gezondheidssituatie van de katholieke leider trad donderdag in, toen de ene complicatie op de andere volgde. Hij kreeg hoge koorts als gevolg van een ontsteking aan de urinewegen. De kerkvorst reageerde aanvankelijk goed op een antibioticabehandeling, maar werd aan het begin van de avond getroffen door een hartstilstand en een bloedvergiftiging. Artsen hebben de hoop opgegeven dat hij nog herstelt.

Afscheidsbriefje

Italiaanse media meldden zaterdag dat de paus een afscheidsbriefje heeft geschreven voordat zijn gezondheidstoestand sterk achteruitging. "Ik ben gelukkig, jullie moeten ook gelukkig zijn". De met zeer veel moeite geschreven woorden waren bestemd voor Poolse nonnen en priesters die op dat moment bij hem op bezoek waren. De paus communiceerde de laatste weken vooral schriftelijk omdat hij niet kon spreken.

George Bush

De Amerikaanse president George Bush en zijn vrouw Laura hebben gebeden voor de stervende paus Johannes Paulus II. Volgens Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan laat de president zich constant informeren over de gezondheidstoestand van de kerkvorst. De paus is een inspiratie voor miljoenen, aldus het Witte Huis.

"De president en mevrouw Bush hebben zich bij mensen uit heel de wereld gevoegd en bidden voor de Heilige Vader. De massale uiting van liefde en zorgen door zovelen, onder wie miljoenen Amerikanen, is een getuigenis van zijn grootsheid. Hij is onze gedachten en gebeden in deze tijden", verwoordde McClellan de gevoelens van de familie Bush.


Mensen overnachten op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad

Cubaanse kardinaal

De Cubaanse kardinaal Jaime Ortega Alamino riep zijn landgenoten op voor Johannes Paulus te bidden. De kardinaal deed zijn oproep vrijdagavond (plaatselijke tijd) in een ongebruikelijk optreden op de Cubaanse staatstelevisie.

"De Heilige Vader is een buitengewone paus voor ons katholieken geweest", aldus Ortega, die drie minuten sprak in een nieuwsshow. De door de autoriteiten gecontroleerde media op Cuba hadden de afgelopen dagen nauwelijks aandacht besteed aan de sterk verslechterende gezondheidstoestand van de paus.

China

China, dat niet tolereert dat katholieke gelovigen in het land de autoriteit van het Vaticaan erkennen, heeft zijn bezorgdheid geuit over de zeer slechte gezondheid van de paus. "China spreekt zijn bezorgheid uit en hoopt dat de paus een accurate medische behandeling kan krijgen en herstelt", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag.