HALIFAX - De Nederlander Alex Cornelissen is met nog tien andere activisten van milieuorganisatie Sea Shepherd door de Canadese politie gearresteerd. Zij werden donderdag aangehouden, nadat ze foto's van zeehondenjagers hadden gemaakt. Dat heeft de milieuorganisatie vrijdag bekendgemaakt.

De actievoerders hadden zelf de hulp ingeroepen van een Canadees kustwachtschip omdat ze door de jagers werden aangevallen met jachtknuppels en werden geschopt en geslagen. De activisten raakten hierbij gewond. Dat gebeurde in de deels bevroren wateren ongeveer 15 mijl ten noorden van Prince Edward Island, tussen Nova Scotia en New Foundland.

De elf actievoerders werden na hun arrestatie door de Canadese politie per helikopter overgebracht naar kustwachtschip de Amundsen die in de buurt ligt. De arrestanten, afkomstig uit verscheidene landen, weigeren een borgsom te betalen en zijn in hongerstaking gegaan, aldus Sea Shepherd. Het is niet duidelijk waarvan zij beschuldigd worden.

De kapitein van het Sea Shepherd-schip Farley Mowat heeft bij de politie in Charlottetown aangifte gedaan van geweldpleging. De milieuorganisatie heeft bewijs tegen de zeehondenjagers in de vorm van videobeelden en foto's.

Deze week is in Canada de jaarlijkse zeehondenjacht begonnen. Dit jaar mogen op de ijsvlakten 320.000 zeehonden gedood worden. Volgens de Canadese autoriteiten is dat nodig om de populatie in toom te houden en de kabeljauwstand te verbeteren. Het verzet is groot omdat veel te jonge zeehonden om hun pels worden gedood.