HARARE - De politieke partij ZANU-PF van de omstreden Zimbabwaanse heerser Robert Mugabe heeft zoals verwacht de donderdag gehouden parlementsverkiezingen gewonnen. Volgens de nationale verkiezingscommissie vrijdagavond is een meerderheid van de 150 zetels in handen van de regeringspartij gebleven.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Nadat vrijdagmorgen aanvankelijk een voorsprong van de oppositiepartij MDC werd gemeld tijdens het tellen van de stemmen, was tegen de avond duidelijk dat de aanhangers van Mugabe opstoomden naar een ruime zege.

Voorsprong

De rappe voorsprong van de oppositionele MDC (Movement for Democratic Change) was geen verrassing, omdat de eerste getelde stemmen voornamelijk uit stedelijke gebieden kwamen. Die vormen traditioneel de machtsbasis van de MDC. Resultaten van het platteland, waar de regerende ZANU-PF sterk is, zorgden daarna voor een uiteindelijk niet te stuiten zegetocht, aldus waarnemers in Harare.

Volgens critici stond van tevoren al vast dat Mugabe de overigens rustig verlopen stembusgang zou winnen. ZANU-PF had zich in de aanloop naar de verkiezingen, door middel van omstreden aanpassingen van kieswetten, al verzekerd van dertig van de 150 parlementszetels. Ook de strijd om de negentig overgebleven zetels is volgens de oppositie allesbehalve eerlijk verlopen.

Walgelijk

Oppositieleider Morgan Tsvangirai sprak vrijdag van een enorme en "walgelijke" fraude. Volgens Tsvangirai zal ZANU-PF tweederde van de beschikbare zetels gaan bezetten. De MDC is niet van plan de vermeende fraude via de rechter aan te vechten omdat Mugabe zich daar toch weinig van aantrekt. Tsvangirai waarschuwde wel voor een volksopstand, want "het volk van Zimbabwe moet zijn stem en het recht op vrije en eerlijke verkiezingen verdedigen", aldus de voormalige vakbondsleider.

Onder de 5,7 miljoen geregistreerde kiesgerechtigden zouden honderdduizenden niet bestaande of overleden personen zijn. In de campagne bediende ZANU-PF zich volgens de oppositie van ongeoorloofde methodes om kiezers aan zich te binden, zoals het uitdelen van voedselpakketten onder de straatarme bevolking.

Onrustig verlopen

De opkomst bij de verkiezingen lag op circa 42 procent, vergeleken met 48 procent bij de laatste, onrustig verlopen, stembusgang in 2000. In zes van de tien provincies zijn volgens de kiescommissie circa 10 procent van de kiezers teruggestuurd omdat ze bij de stemlokalen niet de juiste papieren konden tonen. Volgens een onafhankelijke waarnemerorganisatie is dat met bijna een kwart van de stembusgangers gebeurd.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw repte in Londen van "zwaarwegende onregelmatigheden" in Zimbabwe. Groot-Brittannië is de voormalige kolonisator van Zimbabwe (Rhodesië). Mugabe spuwt geregeld zijn gal over de Britse "bemoeienis' met zijn land.