DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag in hoger beroep celstraffen tot veertien jaar opgelegd aan drie Hagenaars wegens betrokkenheid bij de moord op een man, pal voor het Haagse station Hollands Spoor in 2003. Het hof sprak een vierde verdachte vrij, net als eerder bij de rechtbank.

Het 38-jarige slachtoffer, ook Hagenaar, werd op 11 augustus 2003 tijdens de drukke avondspits voor het station doodgeschoten. Bij de schietpartij werden ook een vriend van het slachtoffer en een voorbijganger geraakt.

De drie veroordeelde verdachten (17, 19 en 23 jaar) waren in beroep gegaan omdat ze minder straf wilden. De 19-jarige feitelijke schutter J.Z. kreeg echter weer 14 jaar cel, zoals bij de rechtbank. Zijn 17-jarige en 23-jarige mededaders gingen er wel iets op vooruit. Zij kregen respectievelijk anderhalf jaar jeugddetentie en negen jaar cel, terwijl de rechtbank hen eerder twee jaar jeugddetentie en tien jaar cel had opgelegd.

Vrijgesproken

De vierde verdachte was door het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep naar het hof gesleept omdat het OM het er niet mee eens was dat de rechtbank hem had vrijgesproken. Tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden eiste het hof een jaar jeugddetentie tegen hem.

Maar in navolging van de rechtbank legde nu ook het hof die eis naast zich neer en sprak de jonge man vrij. In de andere drie zaken volgde het hof de eisen die de hofaanklager had laten horen tijdens de behandeling van het hoger beroep twee weken geleden.