VATICAAN - De toestand van paus Johannes Paulus II gaat steeds verder achteruit. Hij ademt oppervlakkig en zijn bloeddruk daalt. De paus is niet hersendood en zijn hart klopt nog. Dat meldde het Vaticaan vrijdag, in reactie op Italiaanse mediaberichten dat de kerkvorst al zou zijn overleden.

Een Italiaans persbureau meldde eerder dat het elektro-encephalogram (EEG) van de paus geen hersenactiviteit meer zou aangeven. Een functionaris van het Vaticaan zei echter dat zo'n apparaat helemaal niet aanwezig is in het appartement waar de paus wordt verpleegd.

Volgens een woordvoerder van het Vaticaan ondervindt de paus aanhoudende problemen met zijn hart en nieren. Hij noemde de algehele toestand van de kerkvorst zichtbaar slecht.


Mensen stromen toe richting het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad voor rozenkransgebed

Rozenkrans

Meer dan 60.000 gelovigen hebben vrijdagavond gehoor gegeven aan de oproep van kardinaal Camillo Ruini om op 21.00 uur op het Sint Pietersplein de rozenkrans voor de paus te bidden. Ruini bestuurt namens de paus het bisdom Rome. "Vanavond of vannacht zal Christus de poort opendoen voor de paus", zei Angelo Comastri, de vicaris-generaal van Vaticaanstad, die voorging in het gebed.

Op het plein in Vaticaanstad staan grote videoschermen. Volgens sommige media wil het Vaticaan die gebruiken om het nieuws van de dood van de paus bekend te maken. Ruini is volgens de traditie degene die dat moet doen.

Pelgrims

Na afloop werd bekend dat het plein de gehele nacht geopend zal blijven. Om de aanvoer van pelgrims in de goede banen te leiden hebben de Italiaanse spoorwegen een shuttledienst geopend tussen het hoofdstation van Rome en het station dat in de buurt van Vaticaanstad ligt.


Gelovigen op het Sint Pietersplein houden kaarsen in hun handen als ze bidden voor paus Johannes Paulus II

De duizenden gelovigen en toeristen die zich op het plein hebben verzameld, wachten gelaten af wat komen gaat. Ze staan of zitten met hun blik gericht op de ramen van de pauselijk vertrekken, waar nog enkele lampen branden. Verscheidene mensen hebben een brandend kaarsje in hun hand.

Nonnen

De menigte op het plein zwelt nog altijd aan. Nonnen, andere gelovigen en toeristen spoeden zich per metro en te voet naar de Sint Pieter. Een Italiaanse pastoor loopt met een draagbaar radiootje aan zijn oor aan de rand van het plein. "Hoe de situatie is? Het gaat langzaam verder achteruit."

Intussen zijn talloze cameraploegen en verslaggevers van de internationale media druk in de weer en hebben sommige zwervers te midden van de menigte hun gebruikelijke slaapplaatsen ingenomen.