VATICAAN - De Paus heeft de afgelopen maand zeventien nieuwe bisschoppen, aartsbisschoppen en gezanten benoemd. Ook heeft hij het aftreden van verscheidene bisschoppen geaccepteerd. Dat stond vrijdag in een verklaring van het Vaticaan.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Johannes Paulus II heeft de benoemingen op verscheidene dagen in maart bekrachtigd. Het is gebruikelijk dat het Vaticaan documenten van de benoemingen 'opspaart' en vervolgens in een keer openbaar maakt.

Simonis

Kardinaal Simonis laat "zijn gebeden en gedachten op een bijzondere wijze naar de paus uitgaan", liet zijn woordvoerder vrijdag weten. Net als andere rooms-katholieken over de gehele wereld bidt de aartsbisschop van Utrecht voor de ernstig zieke kerkleider.

Bisschop Hurkmans van Den Bosch heeft vrijdag met zijn naaste medewerkers en de pastor van de Sint Jansbasiliek in de kathedraal een mis voor de paus opgedragen.

Kerkvorst

In het bisdom Haarlem zullen 1600 jongeren zaterdag tijdens de jaarlijkse Bavodag bidden voor de paus. In verband met de gezondheidstoestand van de kerkvorst heeft de organisatie van de ontmoetingsdag voor jongeren die in de loop van het jaar het vormsel zullen ontvangen, alle "frivoliteiten" geschrapt.

In de stiltekapel hangt een portret van de paus, waar de jongeren kunnen bidden en een kaars kunnen opsteken. Bij de opening en sluiting van de dag zal hulpbisschop Van Burgsteden stilstaan bij de Heilige Vader. Ook zullen de deelnemers ballonnen met gebedsintenties oplaten.