DEN HAAG - Demissionair minister Hermans van Onderwijs stapt na de formatie uit de politiek. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Zalm dinsdag bekendgemaakt. Hermans (51) werd 15 mei als nummer vijf op de kandidatenlijst van de liberalen in de Tweede Kamer gekozen.

Hermans heeft zijn besluit dinsdag in een brief aan Zalm en VVD-partijvoorzitter Eenhoorn kenbaar gemaakt en toegelicht. Aan zijn besluit is een ,,innerlijke worsteling'' voorafgegaan.

,,Rationele en emotionele overwegingen'' hebben een rol gespeeld, schrijft Hermans. ,,Ik heb 28 jaar in de politiek gezeten. Als ik ooit nog iets anders wil doen dan is nu het moment aangebroken.''

Paspoortaffaire

Hermans kwam in 1977 in de Tweede Kamer, waar hij zich met beleidsterreinen als welzijn, onderwijs, de omroepen en de politie bezighield. Hij werd eind jaren '80 voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de paspoortaffaire onderzocht.

In 1990 zocht hij zijn heil buiten Den Haag en werd burgemeester van Zwolle en vier jaar later commissaris van de koningin in Friesland. Ondertussen behield hij nauwe banden met Den Haag. Zo was Hermans voorzitter van adviescommissies over de studiefinanciering, de Betuwelijn en de Rotterdamse haven.

Hermans verliet in 1998 Friesland om in het tweede paarse kabinet de post van minister van Onderwijs te bekleden. Zijn vertrek komt als een verrassing. In politiek Den Haag werd aangenomen dat hij zeer goede kans maakte terug te keren als minister in het beoogde kabinet van CDA, LPF en VVD.