BRUSSEL - Europeanen die naar de Verenigde Staten reizen, dreigen vanaf 25 oktober een visum te moeten aanvragen. De VS accepteren vanaf die datum waarschijnlijk de paspoorten van veel Europese landen niet meer.

De VS eisen dat de paspoorten voorzien zijn van een chip waarop gezichtskenmerken zijn opgeslagen. De meeste EU-landen kunnen zulke paspoorten echter nog niet uitgeven. De Amerikaanse senaat heeft de EU vrijdag gemeld dat verder uitstel van de plicht onwaarschijnlijk is, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag.

Tijdrovend en omslachtig

Brussel studeert nog op de gevolgen en mogelijke reacties. De woordvoerder erkent dat het aanvragen van een visum "tijdrovend en omslachtig" is. Een visum kost doorgaans enkele tientallen euro's en moet afgehaald worden bij een ambassade of consulaat.

Europees Commissaris Frattini (Justitie) had vorige week per brief gevraagd om uitstel tot augustus 2006. Hij stelt dat EU-landen hard werken om aan de Amerikaanse eis te voldoen, maar dat de technische specificaties nogal laat beschikbaar zijn gekomen.

Enkele Europese landen halen het ultimatum in oktober waarschijnlijk wel, zo heeft het Amerikaanse senaat de Europese Commissie geantwoord. Inwoners van die landen zouden dan wel met hun paspoort de VS mogen binnenkomen. De Europese Commissie had vrijdag nog geen overzicht welke landen dat zouden kunnen zijn.