RIJSWIJK - Een zebraveulen met blokjes in plaats van strepen in het Noorderdierenpark in Emmen, gratis hondenbrokken op het Centraal Station in Amsterdam en een robot die de lessen van de leraar overneemt. Op 1 april is ineens alles mogelijk. En er zijn altijd mensen die erin trappen.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Vooral dierenliefhebbers blijken op 1 april gewillige slachtoffers. Vorig jaar nog lieten tientallen hondenbezitters hun dier keuren voor een heuse ruimtereis. Dit jaar riep de gemeente Maastricht hondenbezitters op zich met hun viervoeters te melden voor het afnemen van DNA. Met de verzamelde informatie zouden controleurs na kunnen gaan welke honden op straat poepen.

Schoon

Volgens een woordvoerder wil de gemeente de burgers in het kader van de campagne 'Sjiek en Sjoen' wijzen op de eigen verantwoordelijkheid voor wat betreft het schoonhouden van de stad. Vrijdagochtend had nog niemand zich met zijn hond gemeld.

Noorderdierenpark

Bezoekers van het Noorderdierenpark in Emmen werden bij de ingang van het park naar een stal gestuurd waar de jongen geblokte zebra met zijn moeder zou verblijven. In de verder lege ruimte was een foto van het dier te zien met de mededeling dat zijn Afrikaanse naam 'Vitumbiko' 1 april betekent.

Dieren

De site Dierennieuws.nl staat bijna vol met 1-april-grappen. Zo zouden op een landschap in Noord-Holland olifanten komen te grazen en ontwikkelde een dierenarts voer voor konijnen dat poepen overbodig maakt. Ook zouden hondenbezitters gratis voer kunnen afhalen bij Centraal Station. "Allemaal voor wat extra publiciteit," aldus een woordvoerder.

Ook NU.nl had in samenwerking met Kennislink een 1 aprilgrap in petto. Door met z'n allen mobieltjes tussen 12.00 en 12.30 uur naar het Oosten te wijzen zou Kennislink een signaal kunnen ontvangen van de Europese ruimtesonde Huygens. Op Kennislink is te luisteren naar dat signaal.

D66

De weblog Geenstijl deed een oproep op haar site om "met z'n allen lid te worden van D66, zaterdag naar het ledencongres te gaan en tegen het paasakkoord te stemmen." Volgens Geenstijl waren er al zes bussen volgepland en zouden deze zaterdag gaan rijden naar het congres. Een aantal kranten, waaronder de Volkskrant, trapten erin en schreven een artikel. Maar het bleek een 1 aprilgrap van de weblog.

GSMLocator

Samen met het bedrijf CTL Haarlem bedacht Noordzee FM een grap. Via de website GSMlocator.nl werden mensen in staat gesteld om op eenvoudige wijze iemand anders via zijn of haar mobiele telefoon in Nederland te lokaliseren. Ruim 50.000 unieke bezoekers vulde hun gegevens in. "De gegevens die zijn gegenereerd zijn niet opgeslagen en zullen niet worden gebruikt," zo zegt Noordzee FM.

De leerlingen van de Montessorischool in Nieuwerkerk aan den IJssel zouden vanaf vrijdag les krijgen van een Robomeester. Die zou eigenhandig het lerarentekort oplossen en kan volgens een uitgebreide website met introductievideo's schrijf- en rekenles geven, dictees afnemen en e-mails van ouders beantwoorden. Voor de robot was bovendien een pak beschikbaar zodat hij er nog menselijker uit zou zien. In plaats van een robot kregen de leerlingen echter een video te zien waaruit bleek dat het om een grap gaat.

Een andere geslaagde 1-aprilgrap is de aankondiging van de stichting Roze Zaterdag en de gemeente Nijmegen. Die maakte bekend dat vrijdag alle plaatsnaamborden van de gemeente vervangen zouden worden door een roze bord met het opschrift Nijmegen, de oudste roze stad van Nederland. Omdat burgemeester Guusje ter Horst, gekleed in het roze, het eerste naambord woensdag echt in ontvangst nam, trapten enkele kranten en televisierubrieken in de aankondiging.

Roze Zaterdag

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de grap verzonnen door de stichting Roze Zaterdag. De gemeente vond het wel leuk. "We hebben zo weer de aandacht gevestigd op het feit dat Nijmegen de oudste stad van Nederland is en aandacht gekregen voor de landelijke Roze Zaterdag, die in juni in het homovriendelijke Nijmegen plaatsheeft."

Het Arnhemse oud-raadslid van de VVD, Anno Zijlstra, liet op de website van de gemeente weten dat het college van burgemeester en wethouders was ontbonden op last van minister Remkes. Dat zou zijn gebeurd wegens de enorme tekorten. Zijlstra haalde met de actie zijn gram over het 'per ongeluk' hacken van zijn website eerder dit jaar door een toenmalig collega van de VVD.

Leefbaar Almere

De politieke partij Leefbaar Almere (LA) werd woensdag al in de maling genomen. De andere fracties in de gemeenteraad hadden de LA voorgehouden dat het in de peiling een enorme zetelwinst zou boeken. Dat bleek allerminst het geval. Leefbaar Almere verklaarde woensdag dat het de winst van vier zetels al had voorzien.