ROME - De gezondheidstoestand van de paus is ernstig maar stabiel. Dat meldde Vaticaan-woordvoerder Navarro-Valls vrijdagmiddag tijdens een persbijeenkomst. "De paus is helder en bij bewustzijn, maar zijn bloeddruk is instabiel. Ook heeft hij erg veel moeite met ademhalen." Paus Johannes Paulus II sprak vrijdagochtend met zijn staf en voerde overleg met meerdere kardinalen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Artsen behandelen de paus in zijn eigen appartement aan het Sint Pietersplein

Eerder in de ochtend liet een bevriende kardinaal, de Pool Andrzej Maria Deskur, weten dat Paus Johannes Paulus II "op serene wijze" weg sterft. Het Vaticaan weigerde vrijdagochtend echter zo ver te gaan. Een woordvoerder omschreef de situatie van de 84-jarige paus wel als "zeer ernstig". Hij zei de kerkvorst nog te bezoeken waarna aan het begin van de middag een nieuwe mededeling volgt.

Verslechtering

De verslechtering in de gezondheidssituatie trad donderdag in, toen de ene complicatie op de andere volgde. De paus kreeg als gevolg van een urinewegontsteking eerst hoge koorts. Volgens Italiaanse media steeg zijn temperatuur tot 40 graden. De leider van de katholieken reageerde goed op een antibioticumbehandeling, maar werd aan het begin van de avond getroffen door een hartstilstand en een bloedvergiftiging.


Paus Johannes Paulus II wuift naar een duif

's Nachts leek de situatie zich echter te stabiliseren. Vrijdagochtend om 06.00 uur vierde de paus nog de mis en een uur later was hij volgens een woordvoerder "bij bewustzijn, helder en rustig".

Coma

Italiaanse media berichtten halverwege de ochtend dat de kerkleider in coma zou liggen. Het nieuws werd echter direct tegengesproken door het Vaticaan. Een functionaris noemde het bericht "absolute onzin".

Appartement

Artsen behandelen de paus in zijn eigen appartement aan het Sint Pietersplein. Zij respecteren daarmee de wil van de kerkvorst, die niet voor de derde maal dit voorjaar wil worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

Geestelijken dienden de paus na de hartstilstand om 19.17 uur het laatste oliesel toe. Dat is het katholieke sacrament voor ernstig zieken en stervenden, waarbij zij met gewijde olie worden gezalfd en voor hen wordt gebeden.

Het is de tweede keer dat Johannes Paulus II het sacrament toegediend kreeg. Dat gebeurde ook al nadat de Pool bij een aanslag in 1981 was neergeschoten.

Gemelli-ziekenhuis

De paus, die de Rooms Katholieke Kerk sinds 1978 leidt, heeft de afgelopen twee maanden 28 dagen in het Gemelli-ziekenhuis doorgebracht. Johannes Paulus II was nog herstellende van een keeloperatie die hij ruim een maand geleden onderging. Toen werd een buisje in zijn keel geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van een griepinfectie.

Paasdagen

Tijdens de paasdagen werd al duidelijk dat het niet goed ging met de kerkvorst. Hij verscheen slechts kort voor zijn raam en was niet in staat de paaszegen (urbi et orbi) uit te spreken. Bij alle andere vieringen in de Goede Week moest de paus verstek laten gaan.


Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus

Gezondheid

Artsen brachten woensdag een sonde aan waarmee de paus door zijn neus voeding krijgt toegediend. Zijn medewerkers lieten eerder donderdag doorschemeren niet gerust te zijn op een goede afloop. Zij zeiden teleurgesteld te zijn over het langzame herstel van de kerkleider, die bovendien al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Gelovigen

Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus. In Polen bleven de kerken donderdag tot in de late uren open. Op de Filipijnen worden vrijdag speciale missen gehouden.

Bisschoppen in Mexico stelden in een gezamenlijke verklaring dat "de reizende paus klaar is voor de meest belangrijke tocht van zijn pontificaat, de tocht naar het huis van de Heilige Vader". De Mexicaanse senaat hield donderdagavond per ongeluk een minuut stilte, nadat het informatie had gekregen waaruit zou blijken dat de kerkvorst al was overleden.

Politiek partijen

De politieke partijen in Italië hebben vrijdag vroegtijdig hun campagne voor de regionale verkiezingen van 3 en 4 april beëindigd in verband met de toestand van de paus.

/LINK

Wat is het laatste oliesel
Katholiek Woordenboek