HARARE - De Zimbabwaanse oppositie heeft vrijdag een voorsprong genomen bij de telling van de stemmen van de parlementsverkiezingen van donderdag. Van de 29 zetels die inmiddels zijn verdeeld, zijn 26 in handen van tegenstanders van president Robert Mugabe.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De voorsprong van de oppositionele MDC (Movement for Democratic Change) is geen verrassing, omdat de eerste getelde stemmen voornamelijk uit stedelijke gebieden komen. Die vormen traditioneel de machtsbasis van de MDC. Resultaten van het platteland, waar de regerende ZANU-PF sterk is, laten nog op zich wachten.

Volgens waarnemers stond van te voren al vast dat Mugabe de rustig verlopen stembusgang zou winnen. De ZANU-PF had zich in de aanloop naar de verkiezingen, door middel van omstreden aanpassingen van kieswetten, al verzekerd van dertig van de 120 parlementszetels. Ook de strijd om de negentig overgebleven zetels is volgens de oppositie allesbehalve eerlijk verlopen.

Ongeoorloofde methodes

Zo zouden onder de 5,7 miljoen geregistreerde kiesgerechtigden honderdduizenden niet bestaande of overleden personen zijn. In de campagne bediende ZANU-PF zich volgens de oppositie van ongeoorloofde methodes om kiezers aan zich te binden, zoals het uitdelen van voedselpakketten onder de straatarme bevolking.