SINGAPORE - Militante moslims willen in Indonesië nog dit jaar een nieuwe terreuraanval plegen. De aanslag zou net zo bloedig kunnen aflopen als de bomaanslagen op Bali in 2002, waarbij 202 personen het leven verloren. Dat heeft het dagblad The Straits Times (Singapore) vrijdag gemeld.

De doorgaans welingelichte krant heeft een brief van een lid van het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah. Daarin zegt een op Sumatra gestationeerde moslimextremist hoe militanten worden klaargestoomd voor zelfmoordaanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Meesterbommenmaker

De brief is gericht aan de meesterbommenmaker van het netwerk, Azahari Husin. De voortvluchtige Maleisiër is volgens de Indonesische autoriteiten een van de leiders achter de serie terreuraanslagen die de afgelopen jaren in Indonesië aan meer dan tweehonderd mensen het leven hebben gekost.

De brief is gedateerd op 26 november 2004 en noemt de steden Palembang en Padang op Sumatra als de verblijfplaatsen van "de werktuigen" voor toekomstige terreuroperaties. Twaalf personen, tussen de twintig en 27 jaar oud, zouden bereid zijn als 'martelaar' te sterven.

Mulkhani

Het stuk is ondertekend door Akhmad Mulkhani, een militant die op 25 november in het zuiden van Sumatra leiding gaf aan een bijeenkomst van meerdere JI-cellen. Daar bespraken zij potentiële doelen voor aanslagen tussen september en november dit jaar.

Authentiek

Een hooggeplaatste Indonesische antiterreurfunctionaris noemt de brief authentiek. "Het is een betrouwbaar document en komt overeen met onze eigen bevindingen dat er een andere bomaanslag komt", aldus Ansyaad Mbai. "Indonesië staat een Bali-achtige aanval te wachten."