Bonden: eerste metaalbedrijven worden platgelegd

ROTTERDAM - De eerste metaalbedrijven worden in de nacht van donderdag op vrijdag platgelegd volgens de vakbonden. Met acties proberen FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond en De Unie bij werkgevers af te dwingen toeschietelijker te worden in de CAO-onderhandelingen over onder meer vroegpensioen, de loonsverhoging en ziekengeld.

Zo zijn werknemers volgens Bondgenoten en de CNV-bond donderdag rond 23.00 uur begonnen met het afbouwen van de productie bij blikverpakkingenfabrikant Impress in Leeuwarden en Hoogeveen. Gelijktijdig werd bij producent van kabel(systemen) Draka ook begonnen met stilleggen van het werk, spandoeken ophangen en het afsluiten van toegangspoorten.

Tweehonderd ondernemingen

De bonden schatten in dat vrijdag in heel land tussen de 150 en tweehonderd ondernemingen getroffen worden door de acties. Daarbij gaat het in de metaal- en elektrotechnische industrie ook om scheepswerven als Damen, fietsenfabrikant Batavus, Stork Fokker Aerospace, Hunter Douglas (Luxaflex) vrachtwagenproducent Daf, kantoormeubelmaker Gispen en bouwer van elektronische schakelsystemen Eaton Holec.

De bonden rekenen erop dat in totaal duizenden stakers naar manifestaties in onder meer Rotterdam, Hengelo en Eindhoven komen. FNV Bondgenoten zei woensdag, nadat de onderhandelingen met werkgeversorganisatie FME-CWM waren stukgelopen, dat circa 5000 leden zich bereid hadden getoond het werk neer te leggen.

Leeftijd

De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de circa 180.000 werknemers in de sector liepen eind februari ook al eens vast. Breekpunten in het overleg zijn vooral de leeftijd waarop werknemers met vroegpensioen kunnen, salarisverhoging en de loondoorbetaling in de eerste twee jaar dat een werknemer ziek is. De oude CAO liep op 1 juli vorig jaar af.

Tip de redactie