Toestand paus kritiek na hartstilstand (video)

VATICAANSTAD - De gezondheidstoestand van paus Johannes Paulus II is kritiek. De rooms-katholieke kerkvorst heeft donderdagavond een hartstilstand gehad, een bloedvergiftiging gekregen en een infectie opgelopen. Het Vaticaan geeft vrijdag aan het begin van de middag een nieuwe verklaring uit over de toestand van de paus. Dat heeft het Vaticaan laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De paus wil niet naar het ziekenhuis

Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls zal omstreeks 12.30 uur de media inlichten over de gezondheidssituatie van de paus. Kort daarvoor zal hij de kerkvorst in zijn appartement bezoeken.

Het Franse persbureau AFP meldde dat kardinaal Camillo Ruini, die namens de paus het bisdom Rome bestuurt, vrijdagmorgen om 8.30 uur in het Vaticaan is aangekomen. Ruini is per traditie belast met de taak het overlijden van een paus bekend te maken.

De verslechtering in de situatie van de 84-jarige kerkvorst begon donderdag toen hij als gevolg van een urinewegontsteking hoge koorts kreeg. Volgens Italiaanse media steeg zijn temperatuur tot 40 graden.

Antibioticumbehandeling

De 84-jarige leider van de katholieken reageerde goed op een antibioticumbehandeling, maar werd aan het begin van de avond getroffen door een hartstilstand en een bloedvergiftiging. Artsen behandelen de paus sindsdien in zijn eigen appartement op het Vaticaan. Zij respecteren daarmee de wil van de kerkvorst, die niet voor de derde maal dit voorjaar wil worden opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome.

Oliesel

Geestelijken dienden de paus na de hartstilstand, om 19.17 uur, het laatste oliesel toe, bevestigde Vaticaan-woordvoerder Joaquin Navarro-Valls vrijdag. Dat is het katholieke sacrament voor ernstig zieken en stervenden, waarbij zij met gewijde olie worden gezalfd en voor hen wordt gebeden.

Het is de tweede keer dat Johannes Paulus II het sacrament toegediend kreeg. Dat gebeurde ook al nadat de Pool bij een aanslag in 1981 was neergeschoten.

Gemelli-ziekenhuis

De paus, die de Rooms Katholieke Kerk sinds 1978 leidt, heeft de afgelopen twee maanden 28 dagen in het Gemelli-ziekenhuis doorgebracht. Johannes Paulus II was nog herstellende van een keeloperatie die hij ruim een maand geleden onderging. Toen werd een buisje in zijn keel geplaatst om het ademen te vergemakkelijken. Hij had daar moeite mee als gevolg van een griepinfectie.

Paaszegen

Tijdens de paasdagen werd al duidelijk dat het niet goed ging met de kerkvorst. Hij verscheen slechts kort voor zijn raam en was niet in staat de paaszegen (urbi et orbi) uit te spreken. Bij alle andere vieringen in de Goede Week moest de paus verstek laten gaan.


Tijdens de Paasdagen verscheen de paus kort voor het raam

Artsen brachten woensdag een sonde aan waarmee de paus door zijn neus voeding krijgt toegediend. Zijn medewerkers lieten eerder donderdag doorschemeren niet gerust te zijn op een goede afloop. Zij zeiden teleurgesteld te zijn over het langzame herstel van de kerkleider, die bovendien al jaren lijdt aan de ziekte van Parkinson.

Gelovigen

Over de hele wereld bidden gelovigen voor de gezondheid van de paus. In Polen bleven de kerken donderdag tot in de late uren open. Op de Filipijnen worden vrijdag speciale missen gehouden. Bisschoppen in Mexico stelden in een gezamenlijke verklaring dat "de reizende paus klaar is voor de meest belangrijke tocht van zijn pontificaat, de tocht naar het huis van de Heilige Vader". De Mexicaanse senaat hield donderdagavond per ongeluk een minuut stilte, nadat het informatie had gekregen waaruit zou blijken dat de kerkvorst al was overleden.

/LINK

Wat is het laatste oliesel
Katholiek Woordenboek

Tip de redactie