Spanning rond D66 loopt op

DEN HAAG - Politiek Den Haag kijkt met spanning uit naar het congres van D66, zaterdag, dat beslist over de voortzetting van de coalitie met CDA en VVD. Daar worden ongeveer 2000 leden verwacht en elke stem weegt even zwaar.

Het wordt ja of nee tegen het paasakkoord, dat de regeringspartijen sloten na het opstappen van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing). D66-leider Dittrich sluit heronderhandelen uit.

Districten

Kopstukken van D66 gaan tot het laatste moment het land in om de leden te bewegen voor het paasakkoord te stemmen. Dat leek niet te lukken in Rotterdam, maar wel in Amsterdam, terwijl in Den Haag een nipte meerderheid achter het akkoord zou staan. In de regio Utrecht wijst blijkens een internetpeiling een meerderheid van de D66'ers het akkoord af.

Onderzoek

Dat de verdeeldheid binnen de D66-aanhang groot is, blijkt ook uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Maurice de Hond. Bijna de helft (46 procent) van de D66-stemmers hoopt dat zaterdag tegen het paasakkoord wordt gestemd, terwijl een even grote groep aanhangers van de democraten juist hoopt dat de coalitie-overeenkomst wordt geaccepteerd.

Vertrouwen

De vice-premier van de VVD, Zalm, heeft er vertrouwen in dat de leden van D66 zaterdag zullen instemmen met het paasakkoord en wil daarom niet speculeren over nieuwe verkiezingen of een minderheidskabinet.

Volgens het onderzoek van Maurice de Hond denkt ongeveer tweederde van de VVD- en CDA-stemmers dat het paasakkoord tijdens het D66-congres wordt geaccepteerd.

Pechtold

Vertrouwen in een goede afloop lijkt vooral de kersverse minister Pechtold te hebben, die zijn baan als burgemeester van Wageningen opgaf en donderdag De Graaf opvolgde. De kans bestaat dat Pechtold, tot dusver partijvoorzitter van D66, slechts enkele dagen minister zal zijn.

Pechtold kon donderdag in een gesprek met Van Mierlo deze oprichter van D66 niet over de streep trekken om zaterdag in stemmen met het paasakkoord.

Bestaansrecht

Meer tegenstand is dan te verwachten van de commissaris van de koningin in Utrecht, Boele Staal. Hij vindt dat het bestaansrecht van D66 de bestuurlijke vernieuwing is. De Graaf stapte vorige week op, omdat daar te weinig van terechtkomt.

De gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel zijn voorlopig van de baan, terwijl daarover wel afspraken waren gemaakt in het regeerakkoord van de coalitie van CDA, VVD en D66. De Graaf is zaterdag als gewoon partijlid aanwezig bij het congres.

Compensatie

Het paasakkoord omvat nieuwe afspraken over bestuurlijke vernieuwing, een nieuw omroepbestel en extra geld voor onderwijs en innovatie. Het is aan het congres om te besluiten of dat voldoende "compensatie" is voor het inleveren van twee "kroonjuwelen" van D66. Voor veel leden weegt echter ook mee of D66 wel voldoende haar sociale gezicht kan laten zien in de coalitie.

Tip de redactie