OM in beroep tegen alle vonnissen Nomads

ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen de vonnissen van alle van drievoudige moord verdachte Nomads hoger beroep aangetekend. Eerder gaf het OM te kennen dat het in beroep zou gaan tegen een beperkter aantal vonnissen.

De rechtbank veroordeelde twaalf Nomads, Hells Angels uit Limburg, op 17 maart tot straffen van zes jaar; sprak er drie vrij. Het OM had tegen veertien van de in totaal vijftien verdachten een levenslange gevangenisstraf geëist.

Voorbedachten rade

Volgens het OM was bewezen dat de veertien in februari van het vorig jaar drie clubgenoten met voorbedachten rade hadden vermoord in de vergaderruimte van hun clubhuis in Oirsbeek. De lichamen van het doodgeschoten drietal werden twee dagen nadien gevonden in de Geleenbeek bij Echt.

De rechtbank kon niet tot een bewezenverklaring van drievoudige moord komen. Het rechtscollege achtte alleen de doodslag op een van de slachtoffers, Paul de Vries, bewezen.

Aanleiding

Volgens het OM zijn de moorden een drievoudige liquidatie geweest, die is voortgevloeid uit een clubbesluit. Het motief voor de gewelddaad heeft de officier van justitie uiteindelijk in het midden gelaten. Volgens de kroongetuige in het proces zou de diefstal van een partij cocaïne aanleiding zijn geweest de drie uit de weg te ruimen.

Fatale schietpartij

De rechtbank stelde vast dat het trio in de vergaderruimte is doodgeschoten. Van een clubbesluit en dus een uitgewerkt plan voor de moorden is volgens de rechters niets gebleken. De rechtbank heeft aangenomen dat er tijdens de bijeenkomst in de vergaderruimte ruzie is ontstaan, die uitmondde in de fatale schietpartij.

De Hells Angels zijn al langere tijd voorwerp van justitieel onderzoek, uitgevoerd door de nationale recherche en het landelijk parket in Rotterdam. Ruim voordat de drie Nomads werden doodgeschoten, was hun zogeheten 'chapter' al op de korrel genomen. Ook afdelingen van Hells Angels elders in het land worden onderzocht op deelname aan criminele activiteiten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie