Comapatiënte Schiavo overleden (video)

WASHINGTON - De Amerikaanse comapatiënte Terri Schiavo is overleden. Dat maakte een woordvoerder van de familie donderdag bekend. Op verzoek van haar echtgenoot was op 18 maart de voedingssonde bij de 41-jarige Terri verwijderd. Haar ouders waren daar fel op tegen geweest.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Schiavo, die zwaar hersenletsel had, raakte vijftien jaar geleden in coma. Ze stierf in het Woodside-hospitium in Florida. Het besluit van Schiavos man om haar te laten sterven, leidde tot een verbitterde juridische strijd met de ouders. Uiteindelijk bemoeiden zich ook het Amerikaanse parlement en president Bush met de zaak.

Juridische strijd

Met de dood van Terri is een jarenlange juridische strijd ten einde gekomen. Haar echtgenoot en juridisch vertegenwoordiger Michael Schiavo wilde haar waardig laten sterven, omdat ze zelf nooit als een plant zou hebben willen leven.

Haar ouders, Bob en Mary Schindler, hielden echter hoop op herstel. Ook ontkenden ze dat Terri niet kon communiceren. Zij hebben tot het laatste moment geprobeerd via een rechter te bereiken dat de kunstmatige voeding zou worden hervat.

Sterfbed

Vertegenwoordigers van Terri's ouders verwijten Michael Schiavo dat hij de Schindlers heeft geweerd van haar sterfbed toen ze dood ging. Paul O'Donnell, een pater franciscaan die als woordvoerder van de familie Schindler optreedt, zei dat de ouders en andere naaste familie pas in Terri's kamer werden gelaten toen zij al was overleden.

Toegang

"Ze hebben het laatste uur verzocht bij haar te mogen zijn. Michael Schiavo weigerde hen de toegang", aldus O'Donnell. Twee dagen geleden had Michael al via zijn advocaat laten weten dat hij na Terri's dood sectie wilde laten verrichten. Daarmee hoopt hij aan te tonen hoe ernstig haar hersenletsel was.

Begrafenis

Ze liep dat in 1990 op door een hartstilstand, die een gevolg zou zijn geweest van een eetstoornis. De lijkschouwing moet ook een eind maken aan geruchten dat Michael Terri snel wil laten cremeren omdat hij iets te verbergen heeft. Haar rooms-katholieke ouders hadden een begrafenis voor Terri gewild.

Tip de redactie