ALMERE - Leefbaar Almere (LA) kan de vroege 1-aprilgrap die de CDA-, VVD-, PvdA-, D66- en GroenLinks-fracties met de partij uithaalden, niet waarderen. Dat zei LA-raadslid R. van Gellekom donderdag.

Een dag eerder maakten de vijf fracties de resultaten van een straatenquête bekend. Daaruit bleek dat LA een flinke zetelwinst zou boeken in een volgende verkiezing. Donderdag kwam naar buiten dat de uitslag nep is.

"De gevestigde orde kan ook al niet eens grappig zijn", moppert Van Gellekom. "Wij hadden meteen door dat het hier om een 1-aprilgrap ging. En het is nog niet eens 1 april. Wat een sukkels."

De vijf gemeenteraadsfracties kwamen woensdag zogenaamd bijeen voor spoedberaad over de uitslag van de enquête. Uit de resultaten bleek namelijk dat de gevestigde orde behoorlijk wat zetels aan LA zou kwijtraken. Het CDA zou bijvoorbeeld van vier naar één gaan.

Voorzien

"We wilden LA in de maling nemen. En dat is gelukt. Ze vertelden woensdag arrogant in de media dat ze de winst van vier zetels wel hadden voorzien. Prachtig toch", vindt fractievoorzitter N. de Haas van het CDA in Almere.

Dat de 1-aprilgrap wat te vroeg naar buiten kwam, ligt volgens de fractievoorzitter aan actieve journalisten. "Wij hadden verwacht dat die pas donderdag aan de slag zouden gaan met de uitslag van die enquête. We hielden de presentatie van de resultaten ook expres laat op de woensdagmiddag, maar dat mocht niet baten."

Verlies

Vrijdag worden de echte resultaten van de vragenlijst onder vijfhonderd Almeerders gepresenteerd. "Daaruit blijkt dat LA helemaal geen zetelwinst boekt. Ze gaan juist van negen naar twee of zo", verklapt De Haas.