Autokosten ergernis nummer één

AMSTERDAM - Niet de files, maar de hoge autokosten, agressieve weggebruikers en het ontbreken van alternatieven voor de auto zijn de grootste problemen die bij mobiliteit moeten worden opgelost. Dit blijkt uit een onderzoek van de ANWB .

De meerderheid van de ondervraagden (63 procent) zegt dat autorijden duur is, 65 procent zegt dat weggebruikers agressief zijn en 45 procent meent dat er geen alternatieven zijn voor de auto. De ondervraagden vinden dat deze drie problemen prioriteit bij de aanpak moeten hebben.

Zo’n 35 procent heeft zelf een probleem met files en 60 procent denkt dat er andere weggebruikers een probleem mee hebben. Bij inwoners in de Randstad ligt deze verhouding wat anders. Rond de 43 procent zegt daar last van files te hebben. In Utrecht geeft 45 procent aan last te hebben van files. Bij de mensen in Flevoland en de provincies Noord- en Zuid Holland liggen deze percentages een fractie lager met 43 procent respectievelijk 42 procent en 43 procent.

Betalen naar gebruik

Een groot deel van de ondervraagden, 77 procent vindt 'betalen naar het gebruik en niet naar het bezit van een auto' een goed idee. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden vindt dit zelfs een eerlijk systeem.

Op de vragen waaraan het geld van de weggebruikers zou moeten worden besteed vindt maar liefst 87 procent dat de overheid dat alleen moet uitgeven aan autogerelateerde zaken zoals bijvoorbeeld onderhoud van wegen, maatregelen om files te verminderen, de aanleg van nieuwe wegen en verbetering van de kwaliteit van de lucht. Autobelastingen mogen ook besteed worden aan het verbeteren of goedkoper maken van het openbaar vervoer.

Zo'n 86 procent is van mening dat de overheid de automobilist als melkkoe gebruikt.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie