De 52-jarige schipper Arnoud H. is maandag in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor een aanvaring op de Vinkeveense plassen waardoor twee mensen overleden. 

De straf is een jaar meer dan de rechtbank vorig jaar oplegde maar drie jaar minder dan de aanklager twee weken geleden eiste.

Arnoud H. botste in augustus van 2014 met zijn speedboot frontaal op een sloep met aan boord vier vrienden uit Leusden. In het donker van een warme zomeravond scheurde de schipper met een gezelschap in zijn speedboot veel harder dan de toegestane snelheid over de plassen.

Hij was onder invloed van champagne en bier. Twee opvarenden van de sloep overleefden de botsing niet, de twee anderen ontsnapten aan de dood.

Het gerechtshof is het niet eens met het Openbaar Ministerie (OM) dat de verdachte schipper schuldig is aan doodslag. De man krijgt zijn straf voor dood door schuld en voor het niet verlenen van hulp aan de opvarenden van de sloep.

Roekeloos

Volgens het hof is de verdachte roekeloos geweest door onder invloed, veel te hard en zonder licht te varen. De straf valt hoger uit dan bij de rechtbank vanwege de dramatische gevolgen in de grote kring van nabestaanden en slachtoffers. Bovendien weegt mee dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid heeft genomen.

Arnoud H. heeft altijd ontkend dat hij onverantwoorde risico's heeft genomen en was in hoger beroep gegaan om zijn onschuld aan te tonen en om vrijspraak te krijgen.

Behalve de celstraf krijgt de verdachte een vaarverbod van vijf jaar. Aan nabestaanden en benadeelden moet hij in totaal ruim 125.000 euro schadevergoeding betalen.