HARLINGEN - De KLPD Waterpolitie, de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Koninklijke Marechaussee gaan samen een groot onderzoek doen naar criminaliteit in het Waddengebied. Een directe aanleiding voor het onderzoek is er niet, maar "de Waddenzee is open water en we hebben er dan ook weinig zicht op van wat zich daar afspeelt", aldus M. Groothoff, hoofd van de unit Waddenzee van het KLPD, donderdag.

In 2004 trok de toenmalig waarnemend burgemeester H. Sybesma van Schiermonnikoog publiek aan de bel. Volgens Sybesma neemt de drugssmokkel via het wad toe. En hij verwachtte ook een toename van drugssmokkel door het verdwijnen van de vuurtorenwachters op de waddeneilanden en bezuinigingen bij het KLPD.

De bezuinigen bij het KLPD in het waddengebied zijn teruggedraaid, zo werd woensdag bekend. "Wij krijgen er negen mensen bij", aldus Groothoff. De KLPD-er zegt verder niet de indruk te hebben dat via de waddeneilanden meer drugs Nederland worden binnengesmokkeld dan via vergelijkbare gebieden als Zeeland.