Pechtold door koningin beëdigd als minister (video)

AMSTERDAM - Alexander Pechtold is donderdagochtend door koningin Beatrix beëdigd als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Dat gebeurde omstreeks 10.00 uur in Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, het woonpaleis van de koningin.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 39-jarige D66'er is de opvolger van Thom de Graaf, die vorige week aftrad nadat hij in de Eerste Kamer niet genoeg steun kreeg voor het invoeren van de gekozen burgemeester volgend jaar. De Graaf was ook vice-premier. Deze functie wordt overgenomen door D66-minister van Economische Zaken Laurens-Jan Brinkhorst.

Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes nam de taken van De Graaf na diens aftreden waar. Hij draagt het takenpakket donderdagmiddag over.

Pechtold was sinds oktober 2003 burgemeester van Wageningen. Daarvoor was hij zeven jaar wethouder in de gemeente Leiden. Het ministerschap van Pechtold kan in theorie twee dagen duren. De leden van D66 mogen zaterdag tijdens een congres bepalen of zij het Paasakkoord steunen dat de partij zaterdag is overeengekomen met coalitiegenoten CDA en VVD. Hierin is onder meer afgesproken dat een miljard euro extra naar het onderwijs gaat en dat ernaar wordt gestreefd de gekozen burgemeester in 2010 alsnog in te voeren.

Tip de redactie