EU vraagt VS uitstel van nieuwe paspoorteis

BRUSSEL - De Europese Unie heeft de Verenigde Staten officieel gevraagd een jaar langer passagiers toe te laten met gewone paspoorten. Europa is nog niet helemaal klaar om paspoorten uit te geven met chips die de gezichtskenmerken beschrijven, zoals de Amerikanen eisen.

Eurocommissaris Frattini (Justitie) heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om uitstel tot 28 augustus 2006, zo heeft zijn woordvoerder woensdag bevestigd. Europa ging al langer uit van invoering halverwege volgend jaar.

De EU-landen proberen ondertussen ook vingerafdrukken op te slaan in paspoorten, visa's en verblijfsvergunningen. Dit moet helpen fraude en terrorisme te bestrijden. Deze extra gegevens volgen waarschijnlijk enkele maanden of jaren op de paspoorten met de gelaatsscan.

De Europese Commissie verwacht dat vingerafdrukken en andere zogenoemde biometrische gegevens ook voor veel andere praktische dingen populair worden. Met een vingerafdruk kan bijvoorbeeld een auto worden gestart. Of een irisscan is bruikbaar om deuren te openen.

Veel Europeanen denken bij vingerafdrukken nog aan politie-onderzoek naar inbrekers. Maar feitelijk zijn dit soort biometrische kenmerken een grote kans, vindt de Europese Commissie. Bedrijven zouden er alvast op kunnen inspelen met producten.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie