Kinderen eisen vergoeding na verblijf in gevangenis

VEENHUIZEN/GRONINGEN - Drie kinderen eisen een schadevergoeding van de overheid omdat ze in afwachting van een behandelplaats in een psychiatrische kliniek maandenlang hebben vastgezeten in een jeugdgevangenis. Advocaat L. Poortman van de kinderen (14 en 15 jaar oud) heeft dat woensdag aangekondigd.

Woensdagmiddag zou een kort geding dienen tegen het ministerie van Justitie, waarin de kinderen overplaatsing wilden eisen. Dinsdag werden ze ineens overgeplaatst naar een behandelcentrum en was het spoedeisende belang van de zaak verdwenen.

Een van de kinderen zat al sinds juni in jeugdgevangenis Het Poortje. In een bodemprocedure eisen de jongens en het meisje een vergoeding van 95 euro per dag dat ze onder het strenge regime hebben doorgebracht. De claims komen zo uit tussen 15.000 en 20.000 euro.

Voorzover bekend zijn de kinderen de eersten die een vergoeding eisen voor het structurele gebrek aan behandelplekken in de geestelijke gezondheidszorg.

Ontoelaatbaar

In november concludeerde de Nationale Ombudsman dat jongeren met ernstige gedragsproblemen veel te vaak gedwongen in een jeugdgevangenis wachten op plek in een behandelinrichting. In een rapport noemde hij dat "ontoelaatbaar".

De Nationale Ombudsman houdt minister Donner van Justitie daarvoor verantwoordelijk. Zes weken noemde hij als de maximumtermijn om deze jongeren in een jeugdgevangenis te laten zitten.

Omdat er onvoldoende plaats is in de behandelinrichtingen werden in 2003 150 niet-criminele jongeren tijdelijk in een opvanginrichting (jeugdgevangenis) gezet. Gemiddeld zaten zij 132 dagen te wachten op een behandelplek.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie