Vijf procent leerlingen beroepsonderwijs heeft wapen

DEN HAAG - Vijf procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs loopt 'incidenteel of geregeld' met een wapen of een voorwerp dat als wapen kan dienen, zoals een mes. Dat heeft het ministerie van onderwijs woensdag bevestigd. Het kreeg de cijfers uit de sector zelf, die een 'monitor sociale veiligheid' in beroepsonderwijs en volwasseneneducatie het licht heeft doen zien.

De onderzoekers ondervroegen 25.000 leerlingen over de eerste helft van het vorige schooljaar. Twee jaar ervoor constateerden zij een wapenbezit onder 7 procent van de leerlingen.

Eigen veiligheid

Als reden voor wapenbezit wordt vrees voor de eigen veiligheid opgegeven. Jongens lopen veel vaker met wapens dan meisjes. Bij de technische opleidingen loopt 10 procent met een wapen, bij de scholen op het gebied van welzijn en zorg 2 procent.

De bve-raad, de koepel voor het beroepsonderwijs, heeft een platform ingesteld dat het probleem moet aanpakken met betere mogelijkheden om agressie te melden en te bestrijden. Ook wordt er gedacht aan kluisjes en veiligheidspersoneel en aan bevordering van gedragsverandering.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie