Benoeming Pechtold bijna rond (video)

DEN HAAG - De 39-jarige Alexander Pechtold (D66) wordt de nieuwe minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij volgt de vorige week afgetreden Thom de Graaf op. De D66'er moet alleen nog worden beëdigd door koningin Beatrix. Wanneer dat gebeurt, wordt in de loop van woensdag bekendgemaakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Pechtold sprak woensdagochtend ruim een uur met premier Balkenende. Dinsdag had hij al een informeel overleg met de premier, zei hij na afloop in een toelichting voor de pers. De D66'er wil graag snel beëdigd worden zodat hij aan de slag kan en publiekelijk het debat kan aangaan over de bestuurlijke vernieuwing. "Het is niet chique als ik dit al doe voordat ik benoemd ben."

Eerste uitdaging

Pechtold "gelooft in zijn eigen kracht" om de leden van D66 op argumenten te overtuigen om in te stemmen met het paasakkoord. Ook is hij niet bang voor de felle kritiek van mede-oprichter Van Mierlo van D66. Die twijfelt aan de afspraken en overweegt tegen te stemmen. Pechtold ziet het als een eerste uitdaging om juist lid nummer één te overtuigen van de nieuwe afspraken.

De beoogd minister laat met zijn keuze voor het ministerschap de stad Wageningen achter zich, waar hij sinds anderhalf jaar burgemeester is. "Ik laat Wageningen in de steek, ja, zo voel ik dat ook."

Afgesloten

Pechtold erkende dat hij een risico neemt met zijn benoeming, omdat de D66-leden zaterdag nog hun oordeel mogen vellen over de nieuwe afspraken over het kabinetsbeleid. "Het pad naar Wageningen is afgesloten. Ik sla geen figuur als ik na zaterdag terug zou gaan", aldus Pechtold.

De Graaf stapte op, omdat hij onvoldoende steun kreeg voor zijn plannen met de gekozen burgemeester en het nieuwe kiesstelsel. Pechtold is optimistisch over het paasakkoord en zijn komende rol hierin. "Ik moet op een breed terrein van de bestuurlijke vernieuwing een breed draagvlak en consensus zoeken." Zelf is Pechtold altijd een overtuigd voorstander geweest van de gekozen burgemeester.

Kritiek

Ook leverde de Wageningse burgemeester redelijk wat kritiek op het huidige kabinetsbeleid, zoals de identificatieplicht en het toenemende cameratoezicht. Maar dat zag hij niet als obstakel voor zijn ministerschap. "Het is de taak van een burgemeester om kritisch te zijn."

D66-leider Dittrich gaf woensdag aan juist van Pechtold te verwachten dat hij blijft zeggen wat hij denkt. "Dat hij eerder op bepaalde punten liet blijken kritisch te zijn, toont aan dat hij iemand is met lef. Dat moet ook. Er is behoefte aan meer discussie in de politiek."

Dittrich typeerde Pechtold als "een van de jonge veelbelovende D66'ers". Als partijvoorzitter heeft hij Dittrich nauw terzijde gestaan bij het opzetten van een brede agenda voor de partij.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie