MIJDRECHT - Te dikke mensen hebben de afgelopen maanden vooral gelijnd om op het strand of aan de plas met goed fatsoen uit de kleren te kunnen. Van alle Nederlanders met overgewicht die afvallen voor een zonvakantie doet 84 procent dit met het oog op hun uiterlijk. Ze doen dit vooral om hun zwembroek of bikini weer aan te kunnen.

Dit blijkt uit gegevens van het farmaceutisch bedrijf Roche Nederland, dat in samenwerking met onderzoeksbureau Pro Active International onderzoek onder ruim 3300 Nederlanders heeft verricht. Tussen februari en eind mei vielen Nederlanders in totaal miljoen kilo af. Uit eerder onderzoek van Roche bleek dat er in Nederland vorig jaar 35 miljoen kilo af ging.

Daarvan kwam er 34 miljoen ook weer bij, zodat het nettoresultaat gering was. Ook in de komende vakantie lijkt dit zogenoemde jojo-effect weer op te gaan treden. Een op de drie mensen zegt tijdens de vakantie vetter te eten dan thuis, meer dan de helft (51 procent) kondigt aan meer te gaan drinken en 44 procent hapt meer tussen de maaltijden door. Toch denkt de helft van de afgeslankte vakantiegangers op gewicht te kunnen blijven. Slechts 18 procent verwacht tijdens de vakantie weer aan te komen.

Het bedrijf keek ook naar het snackgedrag per provincie. De inwoners van Zeeland blijken de grootste liefhebbers van een vette hap te zijn. Van de Zeeuwen eet 64 procent minimaal een keer per week snacks of patat. De Friezen zijn het minst voor zo'n maaltijd te porren. Zij scoorden 27 procent.

De volledige uitslag: