Van Mierlo zeer kritisch over Paasakkoord

DEN HAAG - D66-oprichter Hans van Mierlo is bijzonder kritisch over het Paasakkoord, de afspraken van de regeringspartijen CDA, VVD en D66 die beslissend zijn voor het voortbestaan van het kabinet. Volgens Van Mierlo sjoemelen de drie partijen met principes en is de kans op democratische vernieuwing kleiner geworden.

Van Mierlo zegt dat woensdagochtend in een interview met dagblad Trouw. De D66-leden stemmen zaterdag op een speciaal congres over het Paasakkoord. Het bestuur zal daar volgens Van Mierlo duidelijk moeten maken dat de politieke strijd voor de vernieuwing van de democratie nog altijd de bestaansreden van D66 is.

Wijzen de leden het akkoord af, dan betekent dit het einde van het akkoord en daarmee normaal gesproken ook van het kabinet. Vooral de nieuwe afspraak over de gekozen burgemeester valt heel slecht bij Van Mierlo. In de Grondwet komt te staan dat de burgers de burgemeester rechtstreeks gaan kiezen.

Om de Grondwet te veranderen is een tweederde meerderheid nodig in het parlement, en de PvdA heeft al laten weten tegen te zullen stemmen. De kans dat die burgemeester er echt komt is daardoor kleiner. D66 neemt zo een aanloop naar een nieuwe coaltie met CDA en VVD na de eerstvolgende verkiezingen.

Als het bestuur Van Mierlo zaterdag niet kan overtuigen, dan stapt hij misschien op bij de partij.

Tip de redactie