Alexander Pechtold nieuwe D66-minister

DEN HAAG - D66-partijvoorzitter Alexander Pechtold is de beoogde minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, als opvolger van de vorige week afgetreden D66-minister De Graaf.

Woensdag wordt Pechtold ontvangen door premier Balkenende. Pechtold is nu nog burgemeester van Wageningen. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dat dinsdag bekend. Het gesprek met de premier is een formaliteit.

Eveneens liet premier Balkenende dinsdagavond weten dat hij de huidige D66-minister Brinkhorst (Economische Zaken) als nieuwe vice-premier namens de kleinste coalitiepartij wil voordragen voor benoeming door de koningin.

'Nog geen commentaar'

Burgemeester Alexander Pechtold van Wageningen wil dinsdagavond nog niet reageren op zijn voordracht als minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij laat via zijn woordvoerster weten, dat hij niets te melden heeft totdat hij woensdag met premier Balkenende heeft gesproken.

Pechtold maakte het nieuws van zijn aanstaande vertrek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering in Wageningen bekend op hetzelfde moment dat de rijksvoorlichtingsdienst een mededeling verspreidde. Daarop werd de vergadering even geschorst om de fracties de gelegenheid te geven Pechtold te feliciteren.

Belofte

De raadsfracties betreuren zijn vertrek. Zij probeerden in het paasweekeinde nog hun burgemeester voor Wageningen te behouden, door hem te wijzen op zijn belofte dat hij minstens een termijn van zes jaar vol zou maken. Pechtold zei toen dat hij "voor een zware beslissing" stond.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie