'Tweede aanslag op Bedirschool geen verrassing'

UDEN - Dat er afgelopen zondag opnieuw brand gesticht werd in de Bedir-school in Uden wekt geen verwondering bij het jongerenwerk in de Brabantse plaats. "Het moment verrast, maar dat het nog een keer zou gebeuren vind ik niet raar", zei directeur Loek Borrèl van het centrum voor culturele en maatschappelijke activiteiten De Pul dinsdag.

De jongerenwerker sluit niet uit dat de daders van de aanslag op de Bedir-school uit dezelfde groep komen die na de moord op Theo van Gogh in november 2004 de school ook in brand stak. "Het is een kleine groep dus dat is niet uitgesloten. Mogelijk hebben de leden elkaar opgejut", aldus Borrèl.

Kwajongenstreek

Borrèl en zijn collega's constateren dat er met name onder vmbo-ers in Uden sprake is van racisme. "Het in brand steken van de Bedirschool in november is door de gemeente afgedaan als een kwajongensstreek. Maar dat is het absoluut niet. Er is hier sprake van toenemende moslimhaat. Gelukkig onderkent de gemeente dat inmiddels ook. Dit is een structureel probleem."

Harde Kern

Of er ook een organisatie achter de aanslagen zit weet Borrèl niet. "Je had hier vroeger de Harde Kern Uden. Ik weet niet of die nog bestaat. Ik geloof dat er niet echt nationalistische organisaties zijn in Uden."

Langs elkaar

Uden is na de Tweede Wereldoorlog van een boerendorp met 5000 inwoners gegroeid naar een gemeente met meer dan 40.000 zielen. In de jaren '50 en '60 kwamen de gastarbeiders. Die woonden in een eigen wijk, hadden eigen winkels en mengden zich bijna niet met de oorspronkelijke bevolking. "Daardoor leek het alsof er geen probleem was. Lange tijd leefden bevolkingsgroepen langs elkaar heen. Dat verandert nu. Allochtonen eisen in de maatschappij een plaatsje op. En op scholen gaat het als eerste mis. Daar is het de gabbercultuur tegen de 'zwarte' cultuur."

Communicatie

Borrèl is van mening dat ook zijn organisatie steken heeft laten vallen. "Wij hebben heel lang geen weet gehad van msn en sms, de manieren waarop jongeren communiceren. De communicatie met bepaalde groepen, waaronder de gabbers, is kapot. Dat moeten we proberen te herstellen. Dat betekent niet dat we knuffelgesprekken gaan houden met de Lonsdalers. We gaan gewoon de confrontatie aan. Latent racistische gedachten zijn met een goed gesprek mogelijk uit te bannen."

Tip de redactie