DEN HAAG - De onderhandelaars van CDA, LPF en VVD zijn het niet eens over het motto waarmee het nieuwe kabinet van start moet gaan. Het voorstel van informateur Donner luidt 'Hersteld vertrouwen', maar met deze 'werktitel' heeft vooral de VVD moeite.

De liberalen vinden deze leuze te veel een afrekening met de twee paarse kabinetten waar zijzelf deel van hebben uitgemaakt. Ook het CDA zou moeite hebben met het voorstel van Donner, maar de LPF kan er wel mee leven.

Niet puntig genoeg

Ingewijden verwachten niet dat 'Hersteld vertrouwen' uiteindelijk als motto uit de bus zal komen. Het woord 'vertrouwen' komt er waarschijnlijk wel in voor, maar 'hersteld' kan beter door een woord worden vervangen. Het motto zou ook best wat langer mogen zijn. Het voorstel van Donner is "niet concreet en puntig" genoeg, zegt een VVD'er.

Motto is belangrijk

Een motto voor het nieuwe kabinet wordt door de onderhandelaars van groot belang geacht. Het ontbreken van een dergelijke slogan, en de bijbehorende missie, wordt gezien als een van de manco's van Paars-2. Het zou te onduidelijk zijn geweest waar dit kabinet voor stond. Paars-1, dat als motto 'Werk, werk, werk' had, was een stuk succesvoller.