Rapport kritisch over Kofi Annan (video)

NEW YORK - VN-baas Kofi Annan was niet persoonlijk betrokken bij het olie-voor-voedselschandaal in Irak. Dat concluderen onafhankelijke onderzoekers in een rapport dat later dinsdag wordt openbaargemaakt. Wel bekritiseren zij Annan omdat hij de schijn van een belangenconflict niet voorzag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hoofdonderzoeker Paul Volcker, die het rapport dinsdagochtend (lokale tijd) aan Annan overhandigde, sprak veertig minuten met de ontspannend ogende de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het rapport kan het Annan echter "knap lastig" maken, aldus een bron van de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Kojo

Het interim-rapport concentreert zich op Annan en diens zoon Kojo. Het bedrijf Cotecna, waarvoor Kojo destijds werkte, ontving in 1999 een groot contract in het kader van het olie-voor-voedselprogramma in Irak.

Steekpenningen

Met het programma mocht Irak van december 1996 tot november 2003 uit de opbrengst van de export van olie voedsel en medicijnen voor de Iraakse bevolking aanschaffen. Het bewind van Saddam Hussein stak echter voor miljarden in eigen zak. Ook buitenlandse functionarissen, onder wie VN-medewerkers, zouden steekpenningen hebben ontvangen.

Annan is niet van plan om naar aanleiding van het rapport af te treden, aldus woordvoerder Fred Eckhard vlak voor de overhandiging van het zeventig pagina's tellend verslag. Annan geeft later op de avond tijdens een persconferentie zelf een reactie.

Tip de redactie