OM: geen vervolging kievitseizoekers

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden vervolgt Friezen die kievitseieren zoeken, niet. Het rapen van eieren blijft wel verboden. Dat heeft het OM in de Friese hoofdstad dinsdag bekendgemaakt.

Op 16 maart verbood de bestuursrechter in Leeuwarden het rapen van de eieren. De rapers doen echter ook meestal aan zogenaamde nazorg, het beschermen van nesten. Vorige week kregen twee mannen een procesverbaal omdat ze aan nazorg deden, maar dat volgens de politie niet konden aantonen. Nazorgers zetten bijvoorbeeld markeerstokjes bij de nesten zodat boeren om de nesten heen kunnen maaien. De mannen hadden echter geen markeerstokjes bij zich.

Koud kunstje

Maar volgens het OM hoeft een kievitseierenzoeker niet aan te tonen of er daadwerkelijk aan nazorg wordt gedaan. Aangezien de politie kievitseierenzoekers niet mag fouilleren, is het een koud kunstje voor de zoekers om ook eieren te rapen, ondanks het raapverbod.

De Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW), voorstander van het rapen van kievitseieren, zegt niet op te kijken van het besluit van het OM. "De minister van Landbouw heeft in februari al laten weten dat in Friesland altijd naar eieren mag worden gezocht, mits de boer niet wil dat de eierenzoekers op zijn land komen", aldus voorzitter A. Osinga van de BFVW.

Hij verbaast zich dan ook enigszins over het OM en de politie. "Het was allang duidelijk dat de mannen die zijn geverbaliseerd voor het zoeken naar eieren volledig in hun recht stonden", aldus Osinga.

Nazorg

"Er was wat verwarring", zo erkent een woordvoerder van het OM. "Eerst vonden we dat de eierenzoekers nazorgspullen bij zich moesten hebben. Bij nader inzien hebben we dat toch maar aangepast. De eierenzoekers hoeven nu niet meer aan te tonen dat ze aan nazorg doen", aldus de zegsvrouwe.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie