SOESTERBERG - Het door brand vernielde systeem voor trajectcontrole op de A2 bij Maarssen wordt nog voor de zomer vervangen. Tot die tijd zet het bureau verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (OM) andere middelen in om hardrijders te betrappen. Dat heeft een woordvoerder van het OM dinsdag laten weten.

Trajectcontrole is een permanente snelheidscontrole. De snelheid van elk passerend voertuig wordt over langere afstand gemeten, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Overtreders krijgen daarbij automatisch een acceptgiro in de bus. Justitie is tevreden over de effecten van de trajectcontrole op het rijgedrag van weggebruikers. Op plekken waar dergelijke systemen hangen, daalt het aantal overtredingen naar een zeer bescheiden niveau.

Trajectcontrole

Er hangen inmiddels trajectcontrolesystemen boven de A4, de A2, de A12, de A13, de N919 en op de Zeelandbrug. Het systeem op de A2 tussen Maarssen en Breukelen werd eind december in gebruik genomen. In de nacht van 8 op 9 maart staken onbekenden het systeem in brand.

Het OM wil het vernielde systeem zo snel mogelijk vervangen, maar stuit daarbij op een praktisch probleem. Het controlesysteem bestaat uit een reeks onderdelen, die vanuit verschillende Europese plaatsen komen. Op die onderdelen zit een levertijd, en daarna moet het systeem nog worden geïnstalleerd en getest.