PvdA wil onderzoek Rekenkamer naar JSF

DEN HAAG - De Partij van de Arbeid wil dat de Algemene Rekenkamer een onderzoek doet naar de ontwikkeling van het JSF-gevechtsvliegtuig. De grootste oppositiepartij gaat dat woensdag bepleiten tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Dat kondigen de PvdA-parlementariërs Timmermans en Blom dinsdag aan in de Volkskrant. Ze maken zich ernstig zorgen over de forse kostenstijging die gepaard gaat met de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF).

Rapport

De Kamerleden wijzen op een rapport van de Amerikaanse Rekenkamer, waaruit blijkt dat de ontwikkelingskosten van de JSF sinds 1996 met 80 procent zijn gestegen tot 45 miljard dollar. De aflevering van de toestellen is erg vertraagd en het programma is niet meer uitvoerbaar volgens de gestelde uitgangspunten. Nederland draagt 800 miljoen dollar bij aan de ontwikkeling van het toestel.

JSF

De JSF moet vanaf ongeveer 2012 de huidige F-16 gaan vervangen. Nederland wil op termijn tussen de 65 en 85 JSF's kopen. Per stuk gaat het vliegtuig volgens de meest recente gegevens 44,8 miljoen dollar kosten, terwijl in 1996 de verwachte kostprijs nog 31,5 miljoen dollar bedroeg. Bij aankoop van 85 toestellen is Nederland volgens de laatste prijsopgave derhalve 3,8 miljard dollar kwijt.

Kritiek

De PvdA uitte al vaker stevige kritiek op de gang van zaken rond de JSF. "Nog meer dan de Betuwelijn en de HSL onderstreept de JSF de onmacht van de politiek een trein die door lobbybelangen is gaan rijden, tot stilstand te brengen, al staan objectief gezien alle seinen op rood", menen de PvdA-ers.

"Nederland heeft zich met huid en haar overgeleverd aan een project waar het geen invloed op heeft, waar het geen onderhandelingspositie in heeft, omdat wij door de hoge investering de JSF wel moeten kopen om uit de kosten te komen, en waar onze economie geen enkel voordeel aan ontleent", aldus Blom en Timmermans.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie