Mogelijk duizend doden door zeebeving (video)

JAKARTA - Een krachtige aardbeving voor de kust van Indonesië heeft maandagavond honderden mensen gedood. Overal in het gebied werd snel gewaarschuwd voor tsunami's, wat voor veel paniek zorgde. De autoriteiten vrezen voor 1000 tot 2000 doden. Het zwaarst getroffen is het eiland Nias.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De beving met een kracht van 8,7 op de schaal van Richter gebeurde net voor middernacht en duurde drie minuten. Meteen werd overal gewaarschuwd voor tsunami's en duizenden mensen in Indonesië, Maleisië, Thailand, India en Sri Lanka sloegen op de vlucht. Enige uren na de beving meldde de Indonesische meteorologische dienst dat het gevaar van een vloedgolf was geweken en riep de bewoners op om weer naar huis te gaan.

USGS

Sri Lanka, India en Thailand deden later hetzelfde. De beving was volgens het Amerikaanse geologische centrum USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Op Sumatra is dinsdag een naschok gevoeld.

Schade

De zeebeving heeft voor zover bekend geen grootschalige schade veroorzaakt. Dat zei de assistent secretaris-generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, maandagavond. Nias, het eiland vlakbij het epicentrum, kreeg de grootste klap. Volgens het nationale rampencentrum zijn hier duizend mensen omgekomen. Er stortten veel gebouwen in.

Nias

Volgens de politie ligt driekwart van de belangrijkste stad op Nias in puin. Het eiland ligt 200 kilometer voor de kust van Sumatra en telt enkele grotere steden. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft een reis naar Australië uitgesteld en zal Nias bezoeken. Ook komt het kabinet in spoed bijeen.

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur werden na de beving ijlings hoge gebouwen ontruimd. Sri Lanka ontruimde de kustgebieden. In de chaos kwamen hier twee mensen om. Duizenden mensen in de hele regio raakten in paniek. De gebeurtenissen deden uiteraard denken aan de zeebeving van 26 december, waarbij naar schatting 300.000 mensen in twaalf landen omkwamen. Tweederde van de slachtoffers viel toen in Indonesië.

Vloedgolf

Enkele uren na de zeebeving werden de Kokoseilanden in de Indische Oceaan geraakt door vloedgolven. Een golf van 3 meter hoog spoelde aan op de kust van het Indonesische eiland Simeuluë en richtte veel schade aan. Hier zouden 25 mensen zijn omgekomen.

Britse wetenschappers hadden twee weken geleden al voorspeld dat het zeer waarschijnlijk was dat het Indonesische eiland Sumatra snel opnieuw zou worden getroffen door een zware zeebeving.

Het team van de Universiteit van Ulster presenteerde op 17 maart een verontrustend rapport. Daarin stond dat door de zeebeving van 26 december de druk op de breuklijnen in het gebied sterk is vergroot, waardoor er grote kans op herhaling is. De onderzoekers voorspelden dat zich onder de zeebodem een schok van 8,5 op de schaal van Richter zou kunnen voordoen. De beving van maandag viel zwaarder uit.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie