KOGGALA - Tientallen buitenlandse toeristen, onder wie zeker twintig Nederlanders, hebben na het tsunami-alarm in Sri Lanka maanavond een veilig heenkomen gezocht in een Nederlands weeshuis in de zuidelijke plaats Koggala. "Het weeshuis ligt op een heuvel en hier zijn we veilig", aldus de Nederlandse Marjolein Meerburg. Volgens haar is geen sprake van paniek onder de Nederlanders.

Het weeshuis wordt gebouwd door een stichting van de Haagse Marja van Leeuwen. Het complex ligt enkele kilometers van de kust. Aan het project werken al maandenlang Nederlandse vrijwilligers die een werkvakantie houden in Koggala. Hun hotel ligt wel direct aan zee en ook Meerburg, die het project coördineert, heeft er een kamer. "We werden allemaal gewaarschuwd door het hotelpersoneel dat we weg moesten. We zijn eigenlijk direct naar buiten gegaan en zijn daar naar een tempel gegaan die op een heuvel ligt."

Transport

Volgens Meerburg, die voor en adviesbureau werkt, duurde het een tijdje voordat er transport beschikbaar was. "Op straat liepen veel mensen weg van het water. Er werd op straat ook heel hard gereden. Wij besloten naar het weeshuis te gaan en uiteindelijk kregen we een busje dat ons bracht. Nu zijn hier zeker twintig Nederlanders en ook veel Duitsers, Japanners en ook het hotelpersoneel. Het klinkt misschien gek, maar het is hier wel gezellig, Iemand heeft zelfs een gitaar meegenomen!"

Evacuatie

Meerburg en de andere Nederlanders in Koggala zijn wel geschrokken van het tsunami-alarm. "Maar ook op 26 maart, precies drie maanden na de ramp, waren er al verhalen over een alarm. Toen was er ook onrust, deels uit bijgeloof denk ik. Nu is het natuurlijk anders, maar de evacuatie verliep toch relatief snel en zonder paniek."

Volgens Meerburg kunnen de onverwachte gasten van het Nederlandse weeshuis Holland House of Hope in elk geval goed slapen. "Juist zondag hebben we de montage van vele tientallen splinternieuwe Auping-bedden afgerond, dus we zitten hier voorlopig wel goed!"