KNMI: gevaar lijkt geweken

DE BILT - De zeebeving voor de kust van Sumatra is maandagavond ook door het KNMI in De Bilt waargenomen. De kracht van de beving leek groot genoeg om vloedgolven te veroorzaken, maar dat gevaar was al vlug geweken, aldus seismologen van het instituut.

Het epicentrum van de laatste beving ligt op ongeveer honderd kilometer van de plek waar op tweede kerstdag de vloedgolven ontstonden die uiteindelijk meer dan 270.000 mensen het leven kostte. "Op dezelfde breuk, op dezelfde diepte en op dezelfde afstand van de kust", verklaarde seismoloog C. Meester van het KNMI.

Kracht

Om 18.09 uur Nederlandse tijd werd de aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter gemeten, aldus het KNMI. "Tien keer minder zwaar dan de beving eind vorig jaar", legde Meester uit. Het gevaar op vloedgolven ontstaat vanaf een kracht van 7,5. Later op de avond stelde het Amerikaanse geologische instituut USGS de meting naar boven bij tot 8,7. Vloedgolven zullen volgens de Amerikaanse seismologen gegarandeerd volgen.

Afschuiving

Alleen een zogenoemde op- of afschuiving kan vloedgolven veroorzaken. De eerste informatie wees inderdaad op zo'n verticale beweging, verklaarde deskundige Haak van het KNMI. Waarschuwingen voor tsunami's noemde Meester "terecht".

De onduidelijkheid over het ontstaan van vloedgolven, toont volgens Haak hoe lastig ze zijn te voorspellen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie