Opnieuw zeebeving voor de kust van Sumatra (video)

JAKARTA - Voor de westkust van Sumatra heeft zich maandagavond een zware zeebeving voorgedaan. De beving vond plaats in ongeveer hetzelfde gebied als de zeebeving van tweede kerstdag. Die had een reeks vloedgolven tot gevolg, waardoor 273.000 tot 288.000 mensen om het leven zijn gekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het Amerikaanse geologische centrum USGC meldde dat de beving maandag een kracht van 8,7 op de schaal van Richter had. Daarmee valt de beving in de zwaarste categorie. De beving is volgens de USGS een naschok van de beving op tweede kerstdag, die een kracht van 9,0 op de schaal van Richter had. Het epicentrum lag zo'n 200 kilometer uit de kust van Noord-Sumatra en 1200 kilometer ten noordwesten van Jakarta. Volgens het USGC is het "100 procent zeker" dat de zeebeving ook tot een tsunami heeft geleid.

De zeebeving heeft voor zover bekend geen grote vloedgolven of grootschalige schade veroorzaakt. Dat zei de assistent secretaris-generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Jan Egeland, maandagavond. Egeland maakte een voorbehoud, omdat het in het gebied rond het epicentrum van de beving midden in de nacht is en de schade momenteel moeilijk is vast te stellen.

Zuidelijke richting

De zware zeebeving heeft waarschijnlijk een vloedgolf in zuidelijke richting veroorzaakt, richting het eilanden Mauritius en Rodriguez. Dat meldde het Tsunami Waarschuwingscentrum voor de Stille Oceaan. De zeebeving van tweede kerstdag stuurde haar energie vooral in noordelijke richting. Volgens het centrum is de tsunami kleiner dan die op tweede kerstdag.

Kleine vloedgolven

Enkele uren na de zeebeving werden de Cocos- of Keelingeilanden in de Indische Oceaan heeft geraakt door vloedgolven, meldde het Tsunami Waarschuwingscentrum. De Cocoseiland liggen ten zuiden van het epicentrum van de beving.

Waarschuwing

De beving van maandag was tot in Bangkok, Singapore en Maleisië voelbaar. De autoriteiten op Thailand en Sri Lanka lieten onmiddellijk een tsnumai-waarschuwing uitgaan. Inmiddels heeft Thailand de waarschuwing voor een tsunami ingetrokken. India houdt vooralsnog rekening met een vloedgolf, zei de minister die verantwoordelijk is voor het beheer van de Indiase wateren in de Stille Oceaan.

Doden op Nias

Op het Indonesische eiland Nias, dat dicht bij het epicentrum lag, zijn alleen door de schokken enkele honderden doden gevallen, meldde de lokale televisiezender Metro TV. Gebouwen zijn beschadigd door de zeebeving en de bewoners van het eiland zijn in paniek. Op Sumatra brak kort na de aardbeving paniek uit. Tienduizenden mensen in de provincie Atjeh, dat op 26 december werd zwaar werd getroffen door de tsunami, sloegen op de vlucht, meldden ooggetuigen.

Door de aardschokken zijn de elektriciteit en telefoonlijnen op veel plaatsen uitgevallen en enkele gebouwen zijn ingestort. Er zijn echter geen vloedgolven op de kust van Sumatra aangekomen. Ook de Indonesische autoriteiten meldden dat er geen tsunami is geweest en hebben de bewoners opgeroepen om weer naar hun huizen te gaan.

Tip de redactie