Oude parlement Kirgizië draagt werk over(video)

BISJKEK - In de Kirgizische hoofdstad Bisjkek is maandag de politieke macht van het oude parlement overgedragen aan de nieuwe volksvertegenwoordiging. De nationale kiescommissie maakte officieel bekend dat de zittingstermijn van het oude parlement, gekozen in 2000, maandag ten einde is gekomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Massale protesten tegen gesjoemel met de uitslag van de parlementsverkiezingen leidden donderdag tot het vertrek van de regering en president Akajev. Binnen de oppositie brak daarop twist uit over de vraag welk parlement - het oude uit 2000 of het nieuwe na de omstreden verkiezingen - nu eigenlijk de macht had.

Onwetmatigheden

Volgens het hoofd van de kiescommisie, Abdraimov, zijn de verkiezingen in de meeste districten "normaal" verlopen en was in slechts "twaalf of dertien" kiesdistricten sprake van enige onregelmatigheden. "Wegens deze onwetmatigheden kunnen we de legitieme autoriteiten niet stilleggen."

Nieuwe verkiezingen

Het oude parlement benoemde vrijdag oppositieleider Koermanbek Bakijev tot waarnemend president en premier en riep nieuwe verkiezingen uit op 26 juni.

Noodhulp

De Russische president Poetin heeft maandag aangeboden noodhulp naar Kirgizië te sturen, omdat alle ongeregeldheden van de afgelopen dagen tot chaos hebben geleid. "Als ze humanitaire hulp nodig hebben, geven we die", zei Poetin volgens het persbureau Itar-Tass.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie